Европейският център за ядрени изследвания (CERN) представи проекта MAlt (Microsoft Alternatives), в рамките на който се работи върху прекратяване използването на продуктите на Microsoft и преминаване към алтернативни решения с отворен и свободен софтуер. Според вече съставените планове, първи ще бъде премахнат продукта Skype for Business, който ще бъде заменен с отворен и свободен VoIP стек. След това ще бъде прекратено и използването на Outlook, като вместо него ще бъде внедрена локална пощенска услуга.

Окончателният избор на цялостната алтернатива все още не е направен. Миграцията ще става стъпка по стъпка и ще продължи няколко години. Сред основните изисквания към новия софтуер са липсата на зависимост от доставчика на програмните продукти, пълен контрол на данните и използването на типови решения. CERN допълни, че всички подробности за проекта MAlt ще бъдат обявени на 10-ти септември тази година.

Решението за миграция към отворен и свободен софтуер бе взето и прието след промяната на лицензната политика на Microsoft, който през последните 20 години предоставяше софтуер на CERN с големи отстъпки. Отстъпките бяха в сферата на обучението и софтуерът се използваше в учебните заведения. Но неотдавна софтуерният гигант отне на CERN статута на академично учреждения и след приключването на сега действащия договор, Microsoft изисква от CERN да плаща пълната цента на софтуера, при това за всички регистрирани потребители. Счетоводните пресмятания показаха, че по този начин разходите на CERN за софтуер ще нараснат над 10 пъти.