Космически кораб на НАСА, наречен Solar Dynamics Observatory, улови появата на изригвания от клас X на Слънцето, които са най-мощните възможни енергийни експлозии на нашата звезда. Достигналата Земята радиация предизвика краткотрайно прекъсване на радиокомуникациите на два континента.

В слънчевото петно ​​AR3576, където се случват слънчеви изригвания, на 9 февруари се появи едно от най-мощните изригвания на Слънцето, което принадлежи към клас X3.4, пише Space.

Слънчевите изригвания възникват, когато магнитната енергия се натрупва в слънчевата атмосфера и се освобождава като силен изблик на електромагнитно излъчване. Всички светкавици са разделени на 5 класа, като светкавиците от клас X са най-мощни. Всеки следващ клас светкавици има 10 пъти по-малка мощност от предходния. След клас X има класове M, C, B и A в низходящ ред на експлозивна сила. Всички светкавици в данните за класа имат цифрово обозначение от 1 до 10, което показва тяхната мощност. Само флашовете клас X нямат никакви цифрови ограничения, тоест могат да бъдат и клас X11 и т.н.Цял екран

Според физика Кийт Стронг, който изучава Слънцето, изригването също е довело до изхвърляне на коронална маса или изхвърляне на плазма в космоса. Но петното AR3576 не беше насочено към Земята и следователно, предвид скоростта на плазмата в космоса, можеше да достигне Земята още на 11 февруари, но това не се случи. Ако плазмата се разбие в магнитното поле на Земята, това ще доведе до изключително силна геомагнитна буря на планетата. Такива бури провокират смущения в работата на спътниците в орбита и енергийната инфраструктура на Земята. Според Стронг просто сме имали късмет, че слънчевата плазма е прелетяла покрай Земята. 

Въпреки че имахме късмет в това отношение, Земята не избяга от негативното влияние на слънчевата активност. Електромагнитното излъчване, изригнало в резултат на изригването от клас X3.4, достигна Земята само за 8 минути. В резултат на това настъпи йонизация на горната атмосфера на планетата, което доведе до краткотрайно прекъсване на радиокомуникациите в Южна Америка, Африка и над Южния Атлантически океан.

Слънцето става все по-активно с наближаването на слънчевия максимум, който трябва да се случи тази година. Това е период от 11-годишния слънчев цикъл, когато на Слънцето се случват много експлозии и плазмени емисии.