Появата на планетата, каквато я познаваме днес, е сравнително нова. Земята и океаните, които виждаме на земното кълбо днес, са продукт на работата на тектоничните плочи, които непрекъснато се събират като пъзел, пише IFL Science.

Тези части от пъзела се местят, но твърде бавно, за да забележим през живота си. Учените обаче предлагат да разгледаме глобуса на нашия свят в мащаб от милиони години - движението на земните маси ще ни върне във времето на динозаврите и мегалодона, за да направи земното кълбо напълно неузнаваемо за нашите очи.

В ново изследване учените са създали инструмент, който може да ни помогне да се придвижим във времето – от настоящето, до времето на първите гръбначни животни, първите хоминиди и динозаврите.

За целта създателят на Древната карта на Земята Иън Уебстър е използвал данни за движението на тектоничните плочи и палеографски карти на Кристофър Скотезе от проекта PALEOMAP.

Така на всеки човек на Земята се дава възможност да пътува във времето – например да отиде до 750 милиона години назад, да прескочи 250 милиона години назад и да се върне обратно – в сегашното време.

Интерактивният глобус ви позволява да „преживеете“ най-емблематичните моменти на Земята или като задържите левия или десния бутон на клавиатурата, да наблюдавате как континентите се разделят и събират, образувайки формата на познатата ни планета. Освен това картата има опции, които ви позволяват да изберете вашия град на древния глобус на Земята, да се преместите в определен период от време или определени важни моменти от историята на нашата планета.

Просто въведете адреса си в Древната карта на Земята и ще видите къде се е намирало настоящото ви местожителство в един или друг период от живота на планетата. Интерактивният глобус е публично достояние ТУК.