Какви са новите измами в интернет и как да се предпазим. Съвети за това даде експертът по киберсигурност Явор Колев, който е и бивш шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП.

„Преди месец и половина - два се опитаха да ми откраднат профила във Facebook. Получих съобщение от мой приятел – явно неговият профил беше откраднат. В съобщението се искаше да му изпратя код, който ще получа на телефона си. Получих съответния код. Ако го бях изпратил, щяха да нулират паролата ми, да я сменят и аз да остана без профил. Такива откраднати профили се използват за всякаква престъпна дейност”, обясни Явор Колев.

 

Старите ало измами на нов глас, но с леки промени


„Могат да изпратят до вашите контакти и зов за помощ, че сте пострадали в автомобилна катастрофа, например, някъде в чужбина и да поискат по някои от фирмите за бързи преводи големи суми. Имали сме такива случаи и дори с много известни българи, които са пращали пари на пострадали”, каза Колев в ефира на "Нова".

За да защитим данните си, той препоръчва да използваме сложни пароли за всяко приложение или социална мрежа. Тези пароли трябва да имат малки и големи букви, различни символи в тях, числа. Трябва да са различни навсякъде.

Жена е получавала с измама заплата от 16 компании в продължение на три години