Електрическите пикапи R1T на компанията Rivian ще могат да споделят електрическата енергия на своите акумулаторни блокове. Според думите на генералния директор на Rivian Ар Джей Скеридж (RJ Scaringe), по този начин водачите по-малко ще се безпокоят за нивото на заряд, особено когато двама притежатели на R1T пътешестват заедно. За прехвърлянето на енергията от единия електромобил към другия са достатъчни обикновени проводници. Освен това, електрическите автомобили могат да имат допълнителни акумулаторни блокове, енергията на които също може да бъде споделяна.

Функцията за взаимно дозареждане с електрическа енергия изглежда полезна, като се има предвид, че Rivian позиционира електрическия пикап като автомобил за приключения. Ако един от тези пикапи заседне или се повреди, вторият може да вземе част от неговия заряд и да отиде да потърси помощ.

Засега не е известно, дали и другите електрически автомобили на Rivian ще могат да споделят енергията.

Електрическият пикап R1T с пробег 640 км бе представен в края на миналата година. Моделът струва $69 000, като серийното производство трябва да започне през 2020 година. Това трябва да стане флагманският продукт на Rivian. Производството на R1T се подпомага от инвестициите на General Motors и Amazon.

Да напомним, че електрически пикап подготвя и автомобилната компания на Илън Мъск Tesla. Този електромобили ще струва под $50 000.