Публичният интерес към криптовалутите може да стигне нов връх, тъй като медийният гигант Facebook може да обяви своята дигитална валута още този месец. Информацията е на The Information.

Миналата година беше назначен бившият директор на PayPal Дейвид Маркъс. Задачата му е да разгледа възможностите на blockchain в контекста на компанията. Още тогава започнаха спекулациите за разработка на собствен coin.

Очакванията на публиката бяха подхранени от информация на няколко големи медии, която потвърди, че върху такова нещо се работи. Името на проекта е GlobalCoin и той ще позволява на клиентите да съхраняват, търгуват и разменят валутата си за традиционна такава през WhatsApp и Facebook Messenger.

Интересното в новите данни е, че се подготвя пускането на физически машини, подобни на банкомати, чрез които хората да се работят с криптовалутата.

GlobalCoin

Компанията бе подложена на много натиск от законодатели и защитници на поверителността по отношение на рекламния си бизнес. Пускането на криптовалута има смисъл, защото ще позволи на гиганта да диверсифицира източниците си на приходи. GlobalCoin ще позволи на близо 2 милиарда потребители да търгуват във Facebook Marketplace и дори да пращат пари между различни държави – с ниски такси или безплатно.

На F8 конференцията за разработчици тази година, самият Марк Зукърбърг отбеляза колко важна е областта на плащанията за водената от него компания.

Другата новост е, че Facebook започва да прави сондажи с трети лица, които да бъдат посредници в управлението на криптовалутата. Тази привилегия обаче ще има значителна цена, като се говори, че тя ще е 10 милиона долара.

Третите лица ще бъдат възли за посредничество в решаването на сложните математически уравнения за валидиране на транзакциите. Традиционният подход е това да се случва децентрализирано, но от Фейсбук проучват идеята за създаване на фондация с прозрачни партньори, която да се занимава с това.

Как определяте нововъведенията, които Facebook иска да приложи – те ще са от полза или противоречат на криптовалутната философия?