Почти двадесет години от създаването си, Facebook продължава да расте, въпреки появата и други социални мрежи. За пръв път компанията отчете, че са регистрирали 2 млрд. активни потребители за ден. 

Постижението е впечатляващо и доразвива позитивните трендове започнали през последното тримесечие. Тогава социалната мрежа добави повече от 16 млн. нови профила, съобщава Engadget. 

Години наред Facebook и нейният изпълнителен директор Марк Зукърбърг инвестираха сериозно в растеж, включително в области като виртуална реалност с недоказан потенциал. Но след бруталната година, в която компанията загуби повече от 600 млн. долара пазарна стойсност, Зукърбърг започна да говори езика на Уолстрийт и беше възнаграден, пише CNN.

Дело, заради заблуда, срещу Марк Зукърбърг

Компанията обаче надмина прогнозите на Уолстрийт - Meta Platforms обеща по-стриктен контрол върху разходите тази година, както и по-големи от прогнозираните продажби през първото тримесечие на годината. Най-голяма компания за социални медии в света намали прогнозите си за разходите за 2023г., с 5 млрд. долара и обяви плана си за обратно изкупуване на акции с 40 млрд. долара.

Всичко това помогна за покачването на акциите на Meta с близо 20%, в търговията след работно време. „Нашата тема за управление за 2023г. е годината на ефективността и ние сме фокусирания върху това да станем по-силна и пъргава организация,“ каза Марк Зукърбърг в изявление с резултатите на компанията.

Компанията-майка на Facebook Meta публикува в сряда доклад с трети пореден трисмесечен спад на приходите и рязък спад на печалбата за последните 3 месеца на 2022г., тъй като се сблъска с по-широка икономическа несигурност, засилена конкуренция на пазара на социални медии и значителни обезщетения за неотдавнашния кръг съкращения.

Тръмп се завръща във Facebook и Instagram

Meta отчете почти 32,2 млрд. долара приходи за тримесечието, което е с 4% по-малко от предходната година, но над прогнозираните от анализаторите 31, 5 млрд. долара. Тримесечнaта печалба  на гиганта в социалните медии е малко по-малко от 4,7 млрд. долара, което е спад от 55% спрямо същия период на миналата година и е под очакванията на анализаторите.

Meta обяви, че съкращава 11 хиляди служители. Комапнията също така в момента е замразила наемането  на нови хора и планира да го ограничава през цялата година, казват от компанията.

Как TikTok, Instagram, Facebook следят всичко, което правим?