SpaceX за шести тази година и общо за 72 път успешно изстреля ракетата носител Falcon 9 от военната база Ванденберг. Това стана на 12-ти юни вечерта, когато ракетата изведе в орбита три сателита за наблюдение на Земята от канадската програма RADARSAT Constellation Mission (RCM). И трите сателита бяха успешно изведени в необходимите орбити. Както обикновено, всичко се показваше в реално време.

Проектът RCM струваше на канадското правителство солидните $900 милиона (1,2 милиарда канадски долара). Това е един от най-скъпите полезни товари в историята на SpaceX.

Сателитите са изготвени от компанията MDA и са съвсем еднакви. Те са предназначени за наблюдаване на морското пространство, за мониторинг на околната среда, както и за оказване на помощ при извънредни ситуации. Основният инструмент на всеки от тези сателити е радарът със синтезирана апертура. Той дава възможност да се правят снимки на земната повърхност независимо от слоя облаци и осветеността на съответния регион. Трите сателита обхващат почти 90% от земната повърхност, включително и Арктика.

Габаритните размери на всеки един сателит са 3,6 х 1,1 х 1,1 метра при тегло 1430 кг. Те са съществено по-компактни и по-леки от предишните RADARSAT-1 и 2. Новите сателити могат да маневрират и повторно да наблюдават даден район на всеки 4 дни. При предишните RADARSAT-2 този интервал бе 24 дни.

Това изстрелване е много интересно и с климатичните условия при които бе осъществено. Целият Ванденберг бе в потънал в много плътен слой мъгла, а видеото много добре показва как ракетата пробива гъстата мъгла.