Журналист от Financial Times описа виртуален експеримент, според който САЩ се предполага, че са атакувани от ядрена атака от "условна Русия". В зависимост от целите, ответните удари включват смъртта на от пет до 45 милиона души, но според авторите тази задача няма единственото правилно решение.

Симулаторът е разработен от експертите по сигурността на Принстънския университет Шарън Уайнер и Мориц Кут. Условията за изпълнение на задачата са ескалация на военните действия в Европа и превантивен ядрен удар на условна Русия по мините на междуконтиненталните балистични ракети с наземно базиране. Сега Вашингтон разполага с 15 минути за отговор.

Един от вариантите за ответни действия включва ограничена контраатака срещу руски обекти за междуконтинентални балистични ракети и техните основни подводни и въздушни бази. Според прогнозата това ще доведе до смъртта на от пет до 15 милиона души. Вторият вариант включва удари срещу всички ядрени съоръжения в Русия и загуба на 20-25 милиона души. Третият вариант, в допълнение към изброените съоръжения, включва удар върху основните промишлени предприятия и ръководството на Русия, в резултат на което ще загинат до 45 милиона души.

Изправен пред тези „адски опции“, кореспондентът на FT реши, че не е готов да разреши нито една от тях, също и защото не знае дали атаката е истинска и кой може да я е инициирал. Авторите на симулацията обясниха, че няма правилно решение на този проблем. Някои хора, които преминават през симулация, са убедени, че са постъпили правилно, докато други веднага съжаляват за решението си.

Припомняме, в началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че заплахата от ядрена война в момента нараства. Той подчерта, че Москва няма да размахва ядрените оръжия като бръснач и ги вижда като средство за защита. Държавният глава добави, че ядрените оръжия са възпиращ, но не и провокиращ фактор.

Руският външен министър Сергей Лавров на свой ред предупреди, че дори при неядрен сблъсък между две ядрени държави има голям риск от прерастване в ядрен конфликт. Той припомни съвместните изявления на ядрените държави за недопустимостта на разгръщането на подобен конфликт.