През месец май частните криптовалутни инвеститори и блокчейн гиковете очаровано наблюдаваха внезапното поскъпване на малко позабравения цифров актив, който бе изключително гореща инвестиционна идея през 2017-2018 години. В началото на месеца курсът на биткойна спрямо долара излетя от $5300 до почти $8400. И въпреки, че на 16 май бе направена рязка корекция на цената, курсът на основната криптовалута си остана над $7000, каквото не неговото ниво през месец юли миналата година.

Каква е причината за тази толкова бърза реанимация на цифровите валути? Очевидно е, че основната причина е масирания отлив на капитал от Китай на фона на влошаването на външнотърговската ситуация. Вашингтон и Пекин най-неочаквано за световния пазар прекъснаха търговските преговори. На 10 май американските власти повишиха импорта от Китай на сума от $200 милиарда. Очаква се въвеждането на мита и за останалите необмитени китайски стоки, което ще генерира още $300 милиарда.

Тези действия доведоха до спада на курса на юана спрямо долара. Курсът на китайската валута се приближи до 7 юана за долар. Едновременно с това биткойнът се засили спрямо американския долар.

На този фон китайските банки затегнаха правилата за даването на долари в брой на своите клиенти. Според неофициална информация, Народната банка на Китай принуждава своите клиенти да обясняват, за какво им е необходима американска валута, когато те се опитват да изтеглят над $3000. Досега тази процедура се прилагаше, когато хората искаха да изтеглят над $500. Медиите съобщиха, че китайските банки съставят черни списъци на клиентите, които често теглят долари и в крайна сметка не им позволяват да изтеглят повече от $100 – $200.

Всичко това навежда на мисълта, че ралито на биткойна се дължи на китайските физически лица, които искат да изведат капитала си от страната, понеже се опасяват от допълнителното отслабване на китайския юан.

Ръстът на основната криптовалута частично се дължи и на закриването на късите позиции от страна на спекулантите. В края на април и началото на месец май късите позиции по фючърсите на Чикагската стокова борса (CME) достигнаха исторически максимум. Спекулантите „шортиха“ 1093 фючърса или 6 195 BTC (около $38 милиона). Но внезапното рали на биткойна от последните дни явно е накарало хедж фондовете да изкупят средствата си от шортселърите, което придаде допълнителна динамика на биткойна.

Но всички тези фактори са краткосрочни. Така или иначе, китайските инвеститори, закупили биткойни, рано или късно ще ги продадат за долари.

Какво следва

В дългосрочна перспектива биткойнът навярно ще си остане същият любопитен социално-икономически експеримент. Цената на биткойна може да нарасне много, като причините за растежа на тази криптовалута могат да бъдат няколко.

Първо, отказът на всички държави от използването на пари в брой в рамките на повишение контрола върху обществото, повишаване събираемостта на данъците и т.н. В този случай криптовалутите ще станат най-удобната и вече изпробвана замяна на анонимните разплащания с пари в брой. Тази дискусия се води отдавна, а разплащанията в целия свят постепенно стават безкасови и без използване на пари в брой.

Второ, широко обсъжданата в САЩ идея Modern monetary theory (съвременна/нова монетарна теория), според която дефицитът на държавния бюджет няма значение, понеже държавата може да напечата толкова пари, колкото са необходими

Тази теория завладява умовете както на републиканците (Тръмп и така с всички сили притиска Федералния резерв, като го обвинява в прекалено твърда монетарна политика, която забавя ръста на икономиката), така и демократите (кандидатите за президенти от Демократическата партия предлагат финансиране с напечатани пари на обновяването на цялата инфраструктура на САЩ). А консерваторите предсказват, че това ще доведе до невиждана хиперинфлация, подобна на тази от Ваймарската република.

Но в Европа и Япония тази теория се прилага от много години (в Япония от 1990-те години, в Европа – от 2010-те), и не се наблюдава увеличение на инфлацията. Очакванията са дискусията на тази тема да се разрази по време на президентската кампания в САЩ през 2020 година.

И накрая, третият фактор е излизането на институционните и корпоративните инвеститори. Вече има някои знакови примери – инвестиции от страна на дарителските фондове на Йейлския университет и Мичиганския университет, платформата Fidelity, плановете на Facebook да пусне в обръщение собствена криптовалута и още много други.

На тези инвеститори е интересен не толкова биткойнът, а по-скоро технологиите за дигитализация на активите и премахването на каквито и да било посредници. Но биткойнът може много да спечели от този интерес.

Как да спечелим?

След всичкото, изброено дотук, може да се каже, че целесъобразно е от 0,5 до 1,0 процента от всички активи в портфейла да бъдат биткойни. Това съвсем не е много – при тази диверсификация, дори и биткойнът да стигне нулата, загубата от тази инвестиция бързо ще бъде възстановена.

Но ако се сбъднат мрачните показания на последователите на Оруел и държавите решат да вземат под контрол всички пари в брой, или новата монетарна теория доведе до загуба в доверието към долара, то цената на биткойна може да нарасне многократно. В този случай, скромните 0,5-1% от активите ще покрият 100% от целия портфейл.

Струва си и внимателно да се следят трендовете на дигитализация на активите. В тази сфера се очаква да се появи компания, която да предложи съвсем нова финтех идея и ще е приятно и печелившо да се участва в нейния ръст.

 

По материали на Forbes