Google удържа на думата си и започна въвеждането на нова функционалност за автоматично изчистване на данните за местоположението на потребителя и неговата активност в Глобалната мрежа след изтичането на зададен от самия потребител период от време.
Новата функция бе представена миналия месец в следствие на мащабните промени в политиката за конфиденциалност и контрол на личните данни, анонсирани от Сундар Пичай по време на конференцията I/O. Накратко, Google подобрява всички аспекти, свързани с конфиденциалността и дава на потребителите по-голям контрол върху собствените персонални данни, споделяни с интернет гиганта и със външните приложения.
Един от аспектите, за който Google бе често критикуван, бе че интернет гигантът не отделя достатъчно внимание на тези проблеми и прехвърля всичко на потребителите. Така например, данните за местоположението на потребителя, неговата активност в приложенията и действията му в мрежата по подразбиране се съхраняват в сървърите на Google, докато потребителите не решат да ги изтрият ръчно. Корпорацията твърди, че използва тези данни за повишаване качеството на услугите, за по-добро таргетиране на рекламите и за по-добро персонализирано търсене.
Но сега се дава възможност да се зададе времеви интервал от 3 до 18 месеца за автоматично изтриване на данните от историята на приложенията, от използването на търсачката и за историята за местоположенията и придвижването. Досега потребителят може да избира само дали тази информация да се съхранява или да не се съхранява в сървърите на Google.
Прочетете още
- 19:00 Между правилата и абсурда: Седмицата, в която контролът се изплъзна ВИДЕО
- 18:30 „Пари за памперси", „за билет", „за лична карта" – как ни мамят по улиците? ВИДЕО
- 15:57 Мерцедес се разпиля след удар с автобус край Велико Търново СНИМКИ
- 17:00 15-годишен се хвърли в бурното море в Гърция и спаси българско семейство