Google добави в своето мобилно приложение нова функционалност за предупреждаване за възможни стихийни бедствия. Тази функция я имаше и по-рано, но сега е значително разширена. Приложението започва да показва данните за различните катаклизми, както и да изобразява възникналото стихийно бедствие на картата.

Ако потребителят се намира близо до стихийното бедствие, приложението ще го предупреди за това и ще покаже траекторията на разпространение на катаклизма, ако това е например ураган.

След земетресение Google Maps ще показва подробни данни, включително епицентъра, силата на труса и т.н. Осен това приложението ще показва прогнози за възможни наводнения.

Разбира се, ако потребителят се намира в района на стихийното бедствие Google Maps ще му покаже маршрутите за достигане на безопасно място. Отделно е добавена функция, даваща възможност на потребителя да съобщи на близките си, че се намира в беда и да съобщи своето местоположение.

А преди няколко дни в Google Maps се появи скоростомер. Той показва скоростта на движение в долния ляв ъгъл на приложението и е полезен при шофиране.

Тези възможности са част от функциите, които Google получи със закупуването на Waze през 2013 година. Waze показваше съобщения за ограниченията на скоростта по пътищата, възникналите ПТП, поставените камери за засичане скоростта на движение и други. Явно всичко това постепенно ще се появи в Google Maps.