Аналитиците на международната асоциация на мобилните оператори GSMA пресметнаха, че заради забраната за закупуване на телекомуникационно оборудване от китайските компании Европа ще трябва да даде допълнителни 55 милиарда евро или 62 милиарда долара за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение.

Информацията и пресмятанията бяха публикувани от информационната агенция Reuters. Международната асоциация на GSM операторите (GSMA) представлява интересите на над 750 големи мобилни оператори.

Експертите пресметнаха, че тази забрана ще забави появата на 5G мрежите в Европа с 18 месеца. А високите разходи са свързани с това, че пазарът на телекомуникационно оборудване ще стане по-малко конкурентен и цените в тези условия ще се вдигнат.

В средата на месец май тази година американските власти добавиха най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване Huawei в черен списък. По този начин забраниха на китайския производител да прави какъвто и да било бизнес с американските компании. Това накара глобалните технологични гиганти да прекъснат връзките си с Huawei, което неминуемо се отразява на целия 5G пазар.

А сега правителството на САЩ започна да оказва натиск върху Европа, която трябва да последва примера на САЩ. Вашингтон твърди, че оборудването на Huawei може да се използва от Пекин за шпионаж. Нещо, което Huawei непрекъснато отрича и посочва, че и до днес няма нито едно доказателство за нещо подобно.