Редица журналисти и активисти са уверени, че вредата от технологиите за разпознаване на лицето е много по-голяма от ползата. Но засега полицията няма намерение да се отказва от използването на този удобен инструмент.

Британската организация за защита на човешките права Liberty нарече технологиите за разпознаване на лицето заплаха за демокрацията. Според активистите, нейното използване във Великобритания, където плътността на камерите е по-висока от всяка друга държава, означава пълна загуба на личния живот. Към мнението на Liberty се присъедини и Guardian.

Един от проблемите на технологиите за разпознаване на лицето е, че използваните алгоритми проявяват предубеденост по отношение на чернокожите хора. Като резултат от това биват арестувани невинни, а това е недопустимо в демократичното общество.

Според Liberty, въпреки че полицаите твърдят, че никого на задържат само от резултатите на тези алгоритми, в действителност те изцяло разчитат на технологиите за разпознаване на лицето.

С непрекъснатото подобряване на алгоритмите за разпознаване на лицето, хората губят каквито и да било шансове да се откъснат от непрекъснатото наблюдение. Особеното е, че събраните по този начин данни могат да се използват не само от държавните органи, но и за комерсиални цели.

Може би вече е твърде късно да се спре използването на тази технология. Но Liberty възнамерява да направи всичко възможно тази информация да се използва с минимална вреда за британците.