Стартъпът Lightyear, основан от няколко холандски студенти, представи електромобила Lightyear One с пробег 725 км по WLTP цикъла. Интересното е, че новият електрически автомобил има слънчеви панели на покрива на купето и върху предния и задния капак.

Разработчиците споделят, че поставените върху автомобила слънчеви батерии за една година генерират енергия, достатъчна за изминаването на 20 000 км. Не се съобщава капацитета на акумулаторния блок, като само се подчертава намалената консумация на електрическа енергия – 83 ватчаса на километър.

Новият електромобил се задвижва с помощта на четири електродвигателя на колелата, които се управляват независимо и осигуряват пълноценен контрол на тягата. Мощността на двигателите също не се съобщава, но тя явно не е висока, понеже ускоряването до 100 км/ч става за 10 секунди.

Слънчевите панели са с площ 5 квадратни метра, покрити са с тънък слой защитно стъкло, което осигурява тяхната много добра защита.

1 от 4

Концептуалният електромобил Lightyear One може да се зарежда от домашната електрическа мрежа – 3,7 KW (35 км пробег след един час зареждане), от стационарно домашно зарядно с мощност 22 KW (209 км пробег след един час зареждане) и от бързо зарядно с мощност 60 KW (570 км след един час зареждане).

Цената на електромобила Lightyear One е немалките $170 000. Лизингът струва $2135 на месец. Първите 100 екземпляра вече са закупени.