Китайският технологичен гигант Huawei усилено работи върху своя собствена мобилна операционна система, която се очаква да излезе още тази есен. В края на миналата седмица Gizchina съобщи, че новата ОС ще се нарича HongMeng в Китай и Ark или Oak в другите държави.

Китайският производител подаде заявка за новата търговска марка още през месец август миналата година. Самата търговска марка бе официално одобрена на 14 май 2019 година.

Сега се появиха потвърждения, че Huawei вече е регистрирал своята операционна система в много държави, включително Канада, Мексико, Испания, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Перу, Турция, Филипини и редица европейски страни.

В описанието на търговската марка са включени думите „операционна система“, както и че тя ще може да работи на редица платформи, включително лаптопи, смартфони, таблети, смарт часовници, устройства за носене и IoT устройства.

Huawei бърза със своята операционна система, понеже правителството на САЩ наложи забрана на китайския производител да ползва американски софтуер, технологии и хардуер.

Huawei официално се обърна към американския съд с искане да бъде признато за антиконституционно включването на компанията в черния списък, както и забраната за купуване на американски компоненти и технологии. Юристите на Huawei оспорват забраната на администрацията на Тръмп и настояват, че конгресът на САЩ не е представил никакви доказателства, които да наложат въвеждането на тези ограничения.