Днес от телекомуникационния гигант Huawei споделиха, че бизнесът им в областта на 5G не е засегнат от санкциите на САЩ.

„Ясно мога да заявя пред всички, че настоящите 5G решения, които предлагаме, не са засегнати от санкциите. Напълно гарантираме на всички, които са подписали договори с нас и ще подпишат такива за напред, че ще доставим оборудването без проблем.“, каза Ken Hu, заместник-председател на компанията, по време на конференция на Световния мобилен конгрес (MWC) в Шанхай.

Тръмп и администрацията му се опитват да накарат други страни да забранят оборудването на Huawei за мрежите си. С навлизането на 5G мрежите това може да е голям удар, тъй като се очаква Huawei да има основна роля в процеса.

Компанията е подписала 50 договора за 5G, като болшинството от тях са с европейски клиенти. Ще поддържат инвестициите си в развитието на стандарта, а дори може да ги увеличат.

„Вече сме инвестирали $4 милиарда в 5G и нашата инвестиционна стратегия няма да се промени за следващия етап“, добавя Hu.

Добра новина е и, че доставките на компоненти за Huawei са възобновени от страна на някои фирми. Благодарение на вратичка в забраната. Може да прочетете за това тук.

Не всичко е цветя и рози обаче. Продажбите на смартфони на компанията извън Китай са спаднали с 40%. Администрацията на Тръмп обмисля да засили санкциите, като въведе изискване към щатските телекоми да използват 5G оборудване, което не е произведено в Китай.