В нарастващото противопоставяне между САЩ и Китай всяка от страните използва все повече лостове за влияние. Изданието Cnet цитира Reuters и съобщи, че Huawei изисква от американската страна около $1 милиард за решаване на въпросите относно използваните китайски лицензи, за които е необходимо да се платят лицензните такси.

Според тази информация, първи ще трябва плаща Verizon. Изданието допълва, че американският мобилен оператор Verizon трябва да плати за използването на на 230 китайски патента за технологиите, които използва в своето мрежово оборудване. Искането на китайския технологичен гигант ще засегне и други мобилни оператори, както и десетки американски провайдъри.

По данните на Wall Street Journal, патентите на Huawei обхващат широк диапазон от решения – от технологии за мрежово оборудване, жична и кабелна инфраструктура до нови IoT технологии.

Reuters допълва, че представители на Huawei и Verizon са срещнали в края на миналата седмица в Ню Йорк, за да обсъдят възможните варианти. На тази среща специалистите на Huawei са обърнали внимание, че Verizon използва и оборудване на други компании, в което също се нарушават патентите на китайската компания.

Засега няма официални коментари. Verizon само отбеляза, че при така създалата се ситуация всеки въпрос, който по някакъв начин е свързан с Huawei, има политически контекст и предизвиква безпокойство на национално и международно ниво.