Китайският технологичен гигант Huawei придоби интелектуалната собственост на руската компания Вокорд, създала иновативна технология за разпознаване на лицата. Информацията е на изданието Ведомости, което уточни, че целият щат с всички разработчици и програмисти е преминал към Huawei.

Сделката е осъществена чрез дъщерните компании: дъщерната руска компания „Технологична компания Huawei“ и хонконгската „Huawei Digital Technologies Co. LTD“ вече са собственик на компанията „Игл софтлаб“, на която Вокорд продаде всички свои интелектуални права и патенти, както и оборудването. Именно в „Игл софтлаб“ са прехвърлени по-голямата част от специалистите на Вокорд.

Руската „Игл софтлаб“ е основана през месец декември 2018 година. Според някои медии, това е направено с цел да се подготви и улесни продажбата на активите в полза на Huawei.

В руските информационни масиви вече може да се види, че „Технологична компания Huawei“ притежава 99,99999% от новите активи, а останалите 0,00001% са на Huawei Digital Technologies Co. LTD“. За генерален директор е посочен Семьон Михалович Вавилов. Уставният капитал е в размер на 100 000 рубли. Записът в електронния регистър е направен на 17 май – тоест именно тогава се е сменил собственикът.,

Вокорд е един от водещите руски разработчици на системи за разпознаване на лицето, Компанията е основана през 1999 година.

Продуктовият портфейл на Вокорд включва:

  • Системата за разпознаване на лица VOCORD FaceControl и VOCORD FaceControl 3D, разработени за биометрична идентификация по лицето на човека
  • Системи за заснемане на видеа и снимки за нарушение Закона за движение по пътищата и за анализ на транспортните потоци
  • Системи за интелигентно видеонаблюдение и аудио регистрация, с помощта на които се изграждат сложни проекти, обхващащи няколко региона

Алгоритмите на Вокорд за разпознаване на лицето през 2016 година взеха първото място в международния рейтинг на Вашингтонския университет в конкурса Megaface. Към днешен ден разработките на Вокорд от преди две години са на 18-то място в рейтинга на Megaface FGNet.

Един от характерните моменти в продуктите на Вокорд е, че те изцяло и напълно са собствено производство. Специалистите на компанията осъществяват всичко – целия производствен цикъл от нулата – проектират, разработват и продават своите системи.

Според руските медии Huawei закупува компанията, понеже Вокорд е един от най-силните играчи на пазара за системи за разпознаване на лицето както в Русия, така и в света. Генералният директор и основател на VisionLabs Александър Ханин сподели, че съвсем наскоро Huawei е разкрил научноизследователски център в Русия, за който са необходими кадри, и това е основната причина за закупуването.

Реалната цена на сделката не е обявена, понеже както Huawei, така и Вокорд, не са публични компании. Според финансовите анализатори сумата е около $50 милиона.

Във връзка с търговските санкции срещу Huawei, за Вокорд западният пазар е вече затворен. Но според експертите това не е критично.