Huawei публикува в своя официален сайт голяма статия, в която посочва приноса на компанията в развитието на мобилните мрежи от пето поколение и с какво оборудването на този китайски производител превъзхожда продуктите на другите компании.

Китайският технологичен гигант от самото начало участва в разработването на 5G, като на Huawei принадлежат повечето патенти за технологиите, свързани с работата на този стандарт. Използвайки оборудването на Huawei клиентите икономисват по около 10 000 евро за инсталирането и въвеждане в експлоатация на една 5G базова станция. И още, за нейното инсталиране не е необходим кран, понеже монтажът се извършва ръчно на малка височина с помощта на само няколко специалисти.

Базовата станция на Huawei консумира десет пъти по-малко електрическа енергия в сравнение с оборудването на другите производители. 5G базовата станция на Huawei е и с цели 70% по-компактна от другите решения. Теглото на базовата станция на Huawei е около 20 килограма, а нейните размери не превишават тези на обикновен куфар. За нормалната работа на една такава станция не са необходими кули, понеже тя може да бъде поставена навсякъде – на балконите, на стените, на покривите на сградите и т.н. Оборудването на Huawei е напълно защитено от неблагоприятните външни условия и може десетилетия да работи в условия на висока влажност и на открити пространства. На него не му оказват влияние валежите, включително дъжд, град и сняг.

Huawei отбелязва, че това оборудване е особено подходящо за европейските страни, в които има много исторически сгради и е важно да не се променя техния облик.