Индийската организация за космически изследвания (ISRO) стартира първата си рентгенова космическа обсерватория, наречена XPoSat, в понеделник, 1 януари. Този телескоп е предназначен за изследване на черни дупки и е втората подобна обсерватория, изпратена в космоса от НАСА преди 2 години, пише Interesting Engineering.

Индийската космическа агенция започна 2024 г. с успешното изстрелване на космическия телескоп XPoSat на ракетата носител PSLV-C58. Той е предназначен за изследване на космически източници на рентгеново лъчение, включително черни дупки, неутронни звезди, активни галактически ядра и магнетари. Интересното е, че XPoSat е втората по рода си обсерватория в космоса след телескопа на НАСА, наречен IXPE, изстрелян през 2021 г.

Телескопът XPoSat има маса от 400 kg и индийските учени го наричат ​​първата специализирана космическа обсерватория на ISRO за провеждане на изследвания в областта на рентгеновите поляризационни измервания на космически източници.

Според плана в рамките на 5 години XPoSat ще изследва около 50 космически източника на рентгеново лъчение. С помощта на телескоп учените могат да подобрят знанията си за такива мистериозни обекти като черните дупки.

Телескопът е оборудван с два полезни товара, наречени POLX и XSPECT. POLIX е изправен пред задачата да събира данни за параметрите на поляриметрията, включително степента и ъгъла на поляризация, в средния рентгенов енергиен диапазон на фотони с астрономически произход с енергия от 8-30 килоелектронволта. XSPECT ще се използва за измерване на спектроскопска информация в енергиен диапазон от 0,8-15 килоелектронволта.

В допълнение към телескопа XPoSat, ракетата PSLV-C58 изстреля в орбита друг полезен товар, наречен POEM-3. Това устройство е предназначено да тества работата на източника на енергия за бъдещата индийска космическа станция. Индия планира да изпрати първия модул от тази станция в космоса през 2028 г.

Миналата година беше много важна за Индия по отношение на изследването на космоса. В крайна сметка за първи път в историята мисията "Чандраян-3" кацна в района на южния полюс на Луната. 

Така Индия стана четвъртата страна в света, която успешно извърши меко кацане на Луната, нареждайки се до бившия СССР, САЩ и Китай. Припомняме, че ако спускаемият апарат SLIM успее да кацне на Луната на 19 януари, Япония ще стане петата страна в този „лунен клуб“.