По време на дискусията на конференцията re: MARS, която се провежда от Amazon в Лас Вегас, вицепрезидентът на Intel Навин Рао (Naveen Rao) сравни днешния етап на развитието на машинното обучение с първата година на появата на смартфоните. Тогава никой не знаеше до какви тектонични събития в работата, комуникациите и развлеченията ще доведе това. Едва днес осъзнаваме тези промени. Изкуственият интелект ще промени нашия живот значително повече, отколкото появата на смартфона и дори изобретяването на барута и колелото.

Навин Рао е не само вицепрезидент на Intel, но и генерален мениджър на направлението по изкуствен интелект. Той сравни разцвета на изкуствения интелект с развитието на айфона. Подобно на iPhone, машинното обучение не е най-първата форма на изкуствения интелект, но именно тя привлича вниманието и е важна част в развитието на тази технология. Според Рао, настъпващата революция в областта на ИИ е главното събитие в историята на човека като вид.

ИИ революцията ще увеличи обема и достъпността на информацията, а оттук и осведомеността и уменията на хората експерти. Рао предсказва сериозен ръст във всички сектори, но най-вече в здравеопазването, селското стопанство и колонизирането на космоса.

Благодарение на ИИ, опитът и знанието на най-добрите специалисти ще станат достъпни за всеки. Той посочва като пример програмата за профилактиката на слепотата в Китай, където се използват офтамологични системи с мощни алгоритми с машинно обучение и елементи на изкуствен интелект. А колкото повече са пътищата за безопасен обмен на медицински данни, толкова по-лесно за изкуствения интелект е създаването на нови видове лечение.