Миналата седмица Apple пусна iOS 17.3 с дългоочаквани актуализации, като например групови плейлисти в Apple Music и поддръжка на AirPlay в хотели. Един от най-големите акценти в актуализацията обаче беше новата защита срещу кражба на iPhone. Тя обаче не е толкова сигурна, колкото първоначално се смяташе.

„Stolen Device Protection“ както се казва новата функция добавя ново допълнително ниво на сигурност, което да попречи на недоброжелатели, които разполагат с вашия код за отключване да извършат критични операции, като например да променя паролата на Apple ID. Това би попречило да можете да проследите вашия iPhone или да го отбележите като откраднат.

Когато функцията е активирана, извършването на критични промени в iPhone, когато той е далеч от познати места, като например работа или дом ще изисква допълнителни изисквания за сигурност, включително биометрично удостоверяване, като Face ID или Touch ID. В такъв случай ще се активира и нещо, наречено „Забавяне за сигурността“, което ще изисква да потвърдите биометричните си данни втори път един час по-късно.

На теория това е надеждно решение, защото ако се намирате на познато място, например вкъщи означава, че устройството е във ваше притежание. Но дали е така наистина?

Кой обаче определя дали дадено място е познато и дали си струва да активирате тази функция?

Както беше забелязано от 9to5Mac, Apple използва това колко често посещавате дадено място, за да определи дали то е „значимо“. Или с други думи „познато“ място. Това може да се превърне в проблем за сигурността, ако често посещавате места като например определен бар или кафене. Проблемът е там, че Apple ще отбелязва всяко от тях като значимо място.

За да видите колко „значими“ местоположения имате, влезте в. „Settings (Настройки) > Privacy & Security (Поверителност и сигурност) > Location Services (Услуги с местоположение) > System Services (Системни услуги) > Significant Locations (Важни местоположения)“.

Както вероятно предполагате, няма 15 места които да посещавам ежедневно. Следователно включването на функцията би донесло повече вреда, отколкото полза. Добрата новина е, че можете да изключите функцията „Важни местоположения“ като просто натиснете върху зеления превключвател, пише kaldata.com.

Трябва да запомните, че след като изключите функцията „Важни местоположения“, устройството ви ще изисква Face ID/Touch ID за критични операции, дори когато се намирате на действително познати места, например в дома си. Следователно, ако предпочитате да не използвате биометрична проверка от места, които често посещавате, това може не е решение за вас.

Ако изобщо не искате да се занимавате с това, влезте в „Настройки > Face ID и код“, за да изключите защитата.