Спускаемият модул Odyssey на американската компания Intuitive Machines, въпреки факта, че неговите слънчеви панели започнаха да получават достатъчно слънчева светлина, не можа да се събуди, след като прекара дълга нощ на Луната. Така първата американска мисия на спътника на Земята от 50 години насам приключи.

Спускаемият модул Odyssey стана първият частен апарат, който направи, макар и не съвсем меко, кацане на Луната на 23 февруари тази година, пише Space. По време на кацане, поради неизправност в навигационната система, апаратът не успя да кацне нормално и една от носещите му опори се счупи.

Спускаем апарат на Луната OdysseyЦял екран
Последната снимка на спускаемия модул Odyssey, изпратен обратно на Земята, преди нощта да падне на Луната. Снимка: X (Twitter)

От Intuitive Machines казаха, че още на 20 март са се опитали да уловят сигнал от модула, тъй като по това време батериите трябва да са достатъчно заредени, за да стартират радиокомуникационната система. Но на 23 март контролерите на мисията разбраха, че модулът е приключил работата си завинаги и никога повече няма да изпраща никакви сигнали. Въпреки това устройството завинаги влезе в историята като първото по рода си, създадено от частна компания, което успя да кацне на повърхността на Луната. Всъщност самият модул не е проектиран да издържа на ниските температури по време на студена нощ на Луната, но имаше надежда.

Лендер Одисей ЛунаЦял екран
Спускаемият модул Odyssey стана първият частен апарат, който направи, макар и не съвсем меко, кацане на Луната на 23 февруари тази година. Снимка: X (Twitter)

Спускаемият апарат Odyssey достави 12 полезни товара на Луната, включително експериментални инструменти на НАСА и товари от частни клиенти. Всички инструменти на НАСА изпратиха данни на Земята, които ще помогнат за по-нататъшното изследване на Луната. 

Intuitive Machines планира да изпрати поне още 2 модула за кацане на Луната като част от сътрудничеството с НАСА. Една от мисиите трябва да бъде изстреляна в космоса по-късно тази година.