Космически кораби, наблюдаващи Слънцето, са регистрирали появата на изключително рядко събитие - симпатиково слънчево изригване. Това означава, че две различни изригвания са се появили в различни слънчеви петна, но времето на появата им съвпада. Тези слънчеви петна са разположени от противоположните страни на нашата звезда и всъщност са свързани помежду си. 

Това явление още веднъж ни напомня, че предстои най-активният етап от 11-годишния слънчев цикъл – слънчевият максимум, пише Space. Както показват данните, получени от космически кораби, двойното експлозивно събитие е станало късно вечерта на 22 януари. Две слънчеви изригвания се появиха почти едновременно в слънчеви петна, наречени AR3559 и AR3561. Тези петна се намират в различни полукълба на Слънцето и са разделени от приблизително 500 хиляди км. Това е дори по-далеч, отколкото Луната е от Земята.

Общата мощност на светкавиците е еквивалентна на светкавица клас M5.1. Този клас слънчеви изригвания е вторият по сила от всички, които могат да се случат на Слънцето. В резултат на това две мощни изригвания изпратиха поток от високоенергийни частици към Земята, които се сблъскаха с магнитното поле на планетата и доведоха до половинчасово прекъсване на радиокомуникациите над Индонезия и части от Австралия.

По време на слънчеви изригвания потоци от магнетизирана плазма, известни като изхвърляния на коронална маса, също могат да бъдат изстреляни в космоса с огромна скорост. Но както показаха наблюденията, това не се случи.

Понякога две слънчеви изригвания могат да възникнат в едно и също слънчево петно. Ако в резултат на това излязат два потока плазма, тогава в космоса те се комбинират и се сливат в един поток, който се нарича канибално изхвърляне на коронална маса. Но изблиците на съчувствие са нещо друго.

През 20 век учените смятат, че това изключително рядко явление е просто съвпадение. Тоест две изригвания случайно са се появили едновременно в различни части на Слънцето. Но преди 22 години астрономите откриха, че такива сдвоени слънчеви изригвания всъщност са свързани помежду си. За да бъдем по-точни, слънчевите петна, в които се появяват, са свързани. И те са свързани с масивни вериги на магнитно поле, които обикалят около Слънцето. Учените са открили, че тези изключително редки сдвоени изригвания всъщност са част от една единствена експлозия на Слънцето.

Както показват допълнителни проучвания, може да има времева разлика до 30 минути между два изблика на симпатиков изблик. Но наскоро две свързани слънчеви изригвания бяха разделени само за няколко минути.

Симпатиковите изригвания най-често възникват по време на слънчевия максимум, който е пикът на слънчевата активност по време на 11-годишния слънчев цикъл. Учените смятат, че слънчевият максимум вече е настъпил и през тази година много от най-мощните изригвания и плазмени изригвания ще се появят на Слънцето.

Превод: GlasNews