Изследователи от Университета на Британска Колумбия са разработили модел изкуствен интелект за част от проучване, публикувано в четвъртък. Авторите на изследването пишат, че точното прогнозиране дали пациентът ще оцелее помага за подобряване на лечението на рака. Например, може да предложи по-ранно насочване към ресурси за палиативни грижи или обмисляне на по-агресивни лечения предварително.

"Нашите резултати показват, че е възможно да се предскаже оцеляването на пациенти с рак, без да е необходимо да се изграждат структурирани масиви от данни или да се ограничават прогнозите до конкретни видове или местоположения на рак", пишат авторите в изследването, цитирани от UPI. "Наличието на структурирани данни може да варира, отваря възможността за по-лесно обучение и използване на такива модели за различни видове рак в различни онкологични центрове."

В проучването авторите отбелязват, че „почти всички пациенти, подложени на лечение за рак, имат първоначална консултация със своя онколог, в която те разкриват „много подробности, свързани с живота им, като употреба на тютюн или семейно положение, дори ако клиниката не пази такива данни."

За да проведат проучването, учените са обучили AI модел, използвайки данни от 47 625 пациенти във всичките шест онкологични отделения в БК. Изследователите отбелязват, че са изключили от проучването всички пациенти, които са имали повече от една диагноза рак.

„Ние изчислихме преживяемостта като броя месеци между създаването на избрания документ и записаната дата на смъртта на пациента, или 6 април 2022 г., когато данните за смъртността бяха последно извлечени от административните записи“, се казва в проучването. После създадохме бинарни отметки, показващи доживял ли е пациентът 6, 36 или 60 месеца или не."

Учените преди това са използвали такива документи, за да предскажат появата на най-малко три неракови заболявания, според проучването.

"Изкуственият интелект по същество чете документа за консултация по същия начин, по който би го прочел човек", каза в съобщение за пресата д-р Джон-Хосе Нунес, психиатър и изследовател, който беше водещият автор на изследването. "Тези документи съдържат много подробности, като например възрастта на пациента, вид рак, основни здравословни състояния, употреба на вещества в миналото и фамилна анамнеза, AI ефективно комбинира всичко това, за да нарисува по-пълна картина на резултатите на пациента."

Превод: GlasNews