Група учени представиха ново проучване на сървъра за предпечат arXiv, което казва, че използването на аерографитни слънчеви платна за пътуване до Марс и междузвездното пространство може значително да намали времето за полет в космоса.

За разлика от конвенционалните космически ракети, които използват химическо гориво за генериране на тяга и следователно се движат в космоса, слънчевите платна не изискват гориво. Те използват светлината на Слънцето, за да генерират енергия и колкото по-дълго такова платно е в космоса, толкова повече енергия получава, което означава, че скоростта на космическия кораб, прикрепен към тях, може да се увеличи, пише Universe Today.

С помощта на сегашните космически ракети можете да летите до Марс за около 7-9 месеца. Но такъв полет може да се извърши само когато Марс е най-близо до Земята и двете планети трябва да са подравнени една спрямо друга.

слънчево платноЦял екран
Използването на слънчеви платна ще намали 7 пъти времето за пътуване до Червената планета, което сега може да отнеме 7 месеца. Снимка: Universe Today

Авторите на изследването смятат, че използването на слънчеви платна може бързо да достави ценен товар до Марс много по-бързо. И не само до Марс, но и до други кътчета на Слънчевата система. Същото важи и за изследователските превозни средства, които ще използват тази технология за бързо придвижване в космоса.

Като част от изследването учените създадоха симулация как устройство със слънчево платно, изработено от аерографит, с тегло до 1 кг и площ от 104 квадратни метра ще могат да стигнат до Марс. За да направи това, моделът използва две траектории на полет от Земята: метод на директно външно движение и метод на вътрешно движение.

МарсЦял екран
С помощта на сегашните космически ракети можете да летите до Марс за около 7-9 месеца Снимка: NASA

Методът за директно външно задвижване към Марс включва разполагане и изстрелване на слънчево платно директно от полярна орбита около Земята. Методът за вътрешно задвижване включва доставяне на слънчевото платно на разстояние от около 89 милиона километра от Слънцето с помощта на конвенционални ракети, където то ще се обърне и ще започне своя полет към Марс.

Ако използвате първия метод за полет до Марс, тогава пътуването до Червената планета ще отнеме само 26 дни. Вторият метод ще позволи да стигнете до Марс за 126 дни, а превозното средство със слънчеви платна ще прекара 103 дни само в полета до мястото на разполагане.

слънчево платноЦял екран
Ако използвате първия метод за полет до Марс, тогава пътуването до Червената планета ще отнеме само 26 дни Снимка: Universe Today

Учените отдават бързата скорост на полета на основния компонент на слънчевото платно - аерографита. Има много по-ниска плътност от други материали за слънчеви платна, като Mylar. В този случай тягата, създадена от слънчевата светлина, ще бъде много по-голяма, което ще позволи да се преодолее огромното разстояние до Марс за почти месец.

В същото време учените посочват, че проблемът със спирането на слънчевото платно след пристигането на Марс все още трябва да бъде решен.

Превод: GlasNews