През април Microsoft обяви, че инсталирането на обновлението от май 2019-та за Windows 10 ще изисква поне 32 GB налично дисково пространство. Това е значително повишение в сравнение с предишни версии на Windows 10, но днес компанията разясни, че 32 гигабайтовото изискване е насочено към новите устройства на хардуерните им партньори.

Предишните версии на Windows 10 изискваха различни количества дисково пространство в зависимост от това дали инсталирате 32 или 64 битовата версия на операционната система. За обновлението от октомври 2018, например, инсталирането на 32 и битовата версия изискваше 16 GB дисково пространство, а 64 битовата – 20 GB. Последното обновление удвои изискването за 32 битовата версия.

Първоначално не беше ясно защо обновлението май 2019 за Windows 10 изискваше повече пространство от предшествениците си. Но според новите помощни документи на Microsoft, основната причина за увеличението е от функцията Reserved Storage (Резервирано пространство), която е включена по подразбиране при преинсталации и нови устройства с предварително инсталиран Windows 10, но не е включена по подразбиране при надграждане от по-старите версии на Windows 10.

В един помощен документ на Microsoft се казва, че Reserved Storage „отделя дисково пространство, което да се използва от обновления, приложения, временни файлове и системен кеш“, за да се подобри „ежедневната работа на компютъра ви, като се осигурява достатъчно дисково пространство за критичните функции на операционната система.“

Когато компанията анонсира Reserved Storage през януари, тя каза, че функцията ще заема около 7 GB дисково пространство и, разбираемо, хората бяха раздразнени от това.

Тези 7 GB дисково пространство са половината от причината за повишаването на изискванията на майското обновление. В друг документ Microsoft казва, че тези изисквания са по-скоро насоки, тъй като „компютри, които не отговарят на новите изисквания за дисково пространство ще продължават да получават обновления и обновлението 1903 ще отнеме също толкова пространство, колкото и предишни обновления.“ Алелуя!

Вероятно все още ще има хора, които ще са подразнени от факта, че толкова много от дисковото пространство на устройството им е заето от Windows 10 и Reserved Storage. Но поне вече се знае, че потребителите, които не могат да заделят тези гигабайти ще продължат да получават обновления. А ако Reserved Storage успее да подобри работата на Windows 10, 7 гигабайта не звучат като толкова висока цена за малко спокойствие.