Не е тайна, че отвъд продажбата на коли, целта на Tesla е да промени начина, по който светът произвежда и използва електричество. Да си припомним какво каза самият Илон Мъск през 2016 година, когато обясни генералния план на компанията.

„Целта на това беше и остава ускоряване настъпването на устойчивата енергия, за да можем да виждаме, че животът е добър, когато надникнем далеч в бъдещето. По дефиниция в един момент трябва да постигнем икономика на енергетиката, която е устойчива. Все някога изкопаемите горива ще свършат и цивилизацията може да се срине.“

През 2016 година Tesla закупи Solar City за $2.7 милиарда. Година по-късно се появиха соларните керемиди на компанията. Тяхното предназначение е да използват слънчевата светлина и топлина за генериране на електроенергия. Продуктът има модерен външен вид и не се отличава от другите решения в строителството по неприятен начин.

Как стои въпросът с цената?

Electrek споделя оферта, която евентуален клиент е получил.

Той иска да изгради система с капацитет 9.45 kW. Покривът му е 173 квадратни метра. Компонентите за соларния покрив струват $64 634, батерията Powerwall струва $10 050, а строителните дейности са $10 630. Общата сума възлиза на $85314 – $493.14 на квадратен метър.

Определено е доста скъпо, също така е с около 50% по-високо от първоначалната цена, която Tesla обяви. Дори, ако вземем предвид, че конкретната поръчка е с голяма плътност на соларните клетки, то пак сметката излиза солено.

Хубавото е, че Мъск наскоро обяви на акционерска среща каква ще е цената на следващото поколение соларен покрив. Той смята, че то вече ще се приближи много близко до цената на стандартен покрив с битумни керемиди. По американските стандарти това ще рече 40-50 долара на квадрат.