Стана известно от каква мъчителна смърт са загинали пътниците и членовете на екипажа на батискафа "Титан". Някои експерти смятат, че петимата души, които бяха буквално смачкани, докато се гмуркаха към Титаник, са имали време да разберат какво ги очаква.

Хосе Луис Мартин, експерт по подводници от Испания, каза, че Титан е претърпял прекъсване на захранването, загубил е стабилност и е паднал като скала на морското дъно.

"Титан" е полетял "като стрела вертикално" с илюминатора надолу.

„Представете си ужаса, страха и агонията. Сигурно е било като филм на ужасите”, казва експертът.

На надморска височина от около 8600 фута батискафът "пукнал като балон" - поради факта, че налягането се променя бързо.

Предполага се, че всички пътници са били хвърлени един върху друг в пълна тъмнина, самото падане е продължило от 48 до 71 секунди.

По-късно останките на Титан бяха намерени на дълбочина 12 500 фута, всичките петима души загинаха, включително главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш.

Подобни теории могат да бъдат измислени с цел „емоционално докосване“, пише Kurier.Sreda. Това каза Николай Черкашин, капитан от първи ранг, историк на подводния флот. Той е сигурен, че смъртта е настъпила за секунди, пътниците не са изпитвали емоции, не са имали време да плачат.

Черкашин припомни, че дефектът е в здравината на корпуса и също така свърза катастрофата с факта, че устройството може да има неподходяща форма - би било по-добре батискафът да има цилиндрична форма, а не сферична.

Видеоблогъри създадоха възстановка на събитията с имплозията на подводницата "Титан". Като причина за трагедията беше обявено силно хидростатично налягане във водата, което довело до срутването на батискафа за части от милисекунда.

Видеото с възстановката на смъртта на батискафа "Титан" е събрало повече от 5 милиона рубли за седмица и половина в мрежата.

Междувременно легендарният Джеймс Камерън беше заподозрян в идеята да направи сериал по трагедията за Титан. Беше съобщено, че актьорите за главната роля вече са намерени.

По-късно режисьорът на филма "Титаник" Камерън отрече информацията на пресата. В Twitter Джеймс Камерън каза, че никога не коментира слухове за себе си, но този път решил да го направи. Създателят на спечелилия Оскар филм "Титаник" каза, че не преговаря с OceanGate Expeditions, които организираха спускането на батискафа до лайнера, и "никога няма да го направя".

Превод: GlasNews