Миналата седмица в Китай са призовани глобалните технологични компании за провеждане на важни разговори. Причината разбира се са забраните, които САЩ наложи на Huawei. Информацията е на Ройтерс от двама души, които са запознати с материята.

Вкарването на Huawei, най-големият производител на мрежово оборудване за телекомуникации, в черния списък, забрани на редица щатски компании да доставят продукти и услуги. От Вашингтон определиха това като мярка в името на националната сигурност. Всичко ескалира към търговска война.

След това в Пекин решиха да направят свой списък с неблагонадеждни чужди предприятия. Заговори се и за намаляване на продажбите на редкоземни елементи за САЩ.

Човек от Microsoft е разкрил, че разговорите с китайското правителство не са били директна заплаха. Станало е ясно обаче, че спазването на щатските забрани ще доведе до много усложнения за целия сектор.

Компанията е призована да не прави лекомислени ходове преди ситуацията да бъде разбрана напълно. Използван е много помирителен тон.

От Microsoft отказват официален коментар.

The New York Times първи докладва за срещите, които са водени от Комисията за национално развитие и реформи (NDRC). Тяхната информация също сочи, че големите технологични играчи са повикани и са предупредени да не спазват щатските забрани за продажба. В противен случай има голяма вероятност те да се изправят пред тежки последствия.

От NDRC също не са отговорили на поканата на Ройтерс за коментар.