Две частни компании от Съединените щати, Momentus и Astroscale, които са специализирани в създаването на космическа инфраструктура и почистването на космически отпадъци, предложиха услугите си на НАСА, за да спасят телескопа Хъбъл от падане. Остава да видим дали НАСА ще се съгласи, но тази мисия може да удължи живота на 33-годишната обсерватория с още много години.

Когато става въпрос за спасителни мисии в космоса, незабавно идват на ум известният филм-катастрофа "Армагедон" и също толкова известният саундтрак от този филм, изпълнен от Aerosmith, пише The Register. Ако героите от филма спасиха Земята от летящ астероид, сега е време да спасят остарелия космически телескоп Хъбъл от падане. И това не е филм, а реалност.

Космическият телескоп Хъбъл работи в околоземна орбита на надморска височина от около 545 км от 1990 г. Първата мисия за неговата поддръжка и модернизация (а те бяха общо 5) беше изпратена през 1993 г., последната - през 2009 г. Тогава астронавтите на космически кораби долетяха до обсерваторията и извършиха всички необходими ремонти, за да удължат живота на Хъбъл. В резултат на това вече 33 години телескопът предоставя важни научни данни за космоса.

Но НАСА каза, че космическият телескоп постепенно се снишава и след 10 години може да падне в земната атмосфера, където да изгори напълно. Например, според изчисленията, след 2 години телескопът Хъбъл ще лети на височина 500 км.

Космически телескоп Хъбълцял екран
Космическият телескоп постепенно се снишава и след 10 години може да попадне в земната атмосфера Снимка: NASA

НАСА вярва, че е възможно да се удължи живота на телескопа, но космическата агенция не иска да харчи пари за това. Затова се обръща към частни фирми с предложение да помогнат безвъзмездно да издигнат телескопа поне на 50 км. В замяна НАСА ще предостави технически съвети.

На този призив се отзоваха две частни американски компании, Momentus и Astroscale, които казаха, че могат да направят това и дори да премахнат космическите отпадъци, които летят близо до обсерваторията и могат да я повредят.

Вместо да изпратят пилотирана мисия до Хъбъл, двете компании предлагат да изпратят безпилотен космически кораб в космоса. Той е оборудван с необходимите манипулатори, за да превземе обсерваторията и да я премести с двигателите си на по-висока орбита. Освен това този кораб ще почиства космическите отпадъци. Представители на двете компании смятат, че космическият телескоп все още може да продължи работата си в продължение на много години, но за това трябва да се премести на по-висока орбита.

Космически телескоп Хъбълцял екран
Вместо да изпратят пилотирана мисия до Хъбъл, две компании предлагат да изпратят безпилотен космически кораб в космоса Снимка: NASA

Известно е, че SpaceX също е предлагала услугите си за преместване на Хъбъл. Но НАСА пази в тайна информация за всички други компании, които са предложили услугите си за спасяването на телескопа. Всъщност само благодарение на съобщенията на Momentus и Astroscale се разбра за участието им в евентуална спасителна мисия.

Защо е възможно? Защото НАСА може да се откаже от всички предложени проекти за спасяване на телескопа, ако реши, че Хъбъл вече е изчерпал ресурса си и е време той да се пенсионира.

Въпреки възрастта си, космическият телескоп Хъбъл продължава да създава висококачествени изображения на космоса, които помагат на учените да разкрият мистериите на Вселената. 

Превод: GlasNews