На 2-ри юни вечерта потребителите от различни държави, използващи различните онлайн услуги на Google, започнаха да се оплакват от възникнали проблеми, а после и от срив в работата на уеб услугите. Информацията бе потвърдена от портала Downdetector.

Според коментарите в Downdetector, не работят коректно или съвсем не работят онлайн услугите на интернет гиганта, включително Gmail (не може да се изпращат писма), Google Drive (не се отварят документите), Google Play (при стартиране на приложенията излиза съобщение за грешка), Google Analytics (не дава информация в реално време), както и някои други уеб услуги. Редица интернет магазини споделиха, че имат затруднения с разплащанията.

Най-много са жалбите от източното крайбрежие на САЩ. Но Downdetector показа, че сривът е бил глобален. По-сериозни проблеми с услугите на Google са наблюдавани в Източна Европа.

first I thought google
was fixed since I was able to log in,but,I still get this?@Google #googledown #YouTubeDOWN pic.twitter.com/GThIVbBCbU

— grappler senpai (@TGGPsenpai) June 2, 2019

Twitter потребителите, сблъскали се с проблема стартираха хаштага #googledown.

Проблемите и краткотрайните сривове са продължили 4 часа. От някои държави и сега пристигат оплаквания, че не може да се ползват Gmail и YouTube, въпреки че специалистите на Google съобщиха, че проблемът е отстранен.

На 3-ти юни 2 3:30 часа наше време Google откри проблема. Оказа се, че електронният облак на интернет гиганта е пострадал от претоварване. Сривът се дължи на твърде голямата активност на американските потребители. Засега не се съобщава на какво точно се дължи рязкото нарастване активността на американците.

Проблемът бе отстранен за около 4 часа, а Google обеща, че ще подсили системата.