Bitcoin fans - 3D Illustration

Курсът на биткойна за пореден път през последната половин година демонстрира нов максимум. За по-малко от едно денонощие цената на основната криптовалута се покачи с над $500 и стремително приближава $13000. Мненията на финансовите експерти относно високия курс се различават.

В момента цената на главната криптовалута е на ниво почти $12 500. Статистиките на Coindesk показват, че през последното денонощие пикът в курса е бил $12 919, като графиката на сайта е фиксирала 12 853,22.

Активният ръст на курса на първата криптовалута започна през месец април. Той стартира от $4100 и само за един месец достигна $8000, като и до днес плавно расте. Заедно с биткойна расте цената на и на останалите криптовалути.

Засега основната криптовалута не е подобрила собствения си рекорд. През месец декември 2017 година, на пика на своята популярност, нейната цена прехвърли $20 000, което оказа влияние не само на криптовалутния пазар, но и на компютърните компоненти. Биткойнът предизвика огромно търсене и дефицит на видеокарти, подходящи за добив на цифрово злато. Тези процеси доведоха до ръст в цените на графични карти, а компаниите, които ги произвеждат, спечелиха много. Сега ситуацията може да се повтори, понеже при този курс на биткойна отново става рентабилен добивът на криптовалута.

Популярният криптоаналитик Оливър Айзъкс (Oliver Isaacs) в интервю за изданието The Independent прогнозира, че в края на 2019 или началото на 2020 година биткойнът ще постави нов рекорд. Аналитикът счита, че дотогава цената на биткойна ще превиши $25000.

Другият не по-малко популярен експерт Джулиан Хосп (Julian Hosp) счита, че ръстът на основната криптовалута ще бъде още по-голям.

Възможните причини за ръст на цената на биткойна

Експертите на Reuters посочват като основна причина за взривния ръст на биткойна състоялият се наскоро анонс на криптовалутата Libra на Facebook. Новата криптовалута на социалната мрежа използва блокчейн технологията, но всъщност е коренно различна – тя е централизирана и не предвижда анонимни транзакции.

Но Libra, която трябва да стане достъпна за потребителите през 2020 година може да привлече вниманието на широките маси към криптовалутния пазар, в който биткойнът е безспорен лидер. Докато рязкото понижение на BTC курса през 2018 година подкопа доверието към криптовалутите, сега фактът, че зад Libra стоят компании като Facebook, MasterCard, Visa и редица други най-големи IT компании, определено добавят привлекателност към криптовалутите.

Но биткойнът се завърна към живот няколко месеца преди появата на Libra. В началото на месец април 2019 година той само за един ден поскъпна с 23% и прехвърли $5000. Според Reuters, причината за това се дължи на желанието на хората от азиатския район да прехвърлят фиатните си пари към цифровото злато заради разгорялата се търговска война между САЩ и Китай. Въведените нови мита рязко повишиха интереса към биткойна.

Политиците срещу биткойна

Докато Азия прехвърля фиатните си пари в биткоини и масово инвестира в цифровото злато, в САЩ и редица други страни се налагат забрани за неговото използване. През месец май тази година американският конгресмен Брад Шърман (Brad Sherman) заяви, че забраната на биткойна ще осигури на САЩ зашитата като политически и икономически център. С мнението на Шърман почти изцяло е съгласен президентът на Европейската централна банка Марио Драги (Mario Draghi). Той заяви, че криптовалутата не трябва да се счита за истинска валута, и че тя не трябва и не може да оказва влияние на макроикономиката. Според Драги, криптовалутата не е обезпечена, което я превръща във високорисков актив с много висока волатилност на цената.

Но почти всички са единодушни, че предстоят големи промени при криптовалутите.