По време на конференцията WWDC 2019 компанията Apple анонсира своята нова операционна система macOS Catalina за компютрите и лаптопите Mac. Операционната система Catalina е планирана да излезе тази есен. В тази версия Apple се е фокусирала върху обновяване на вградените в операционната система програми, добавена е възможност за мигриране на приложенията от iPad, има редица нови функции.

iTunes се разделя на отделни приложения – Музика, подкастове и Apple TV

iTunes излезе преди 18 години, през 2001 година, и през това време програмата израстна от музикален плеър, който може да записва дискове, в цял медиен комбайн с вграден магазин и със синхронизация на устройствата на Apple. Не е за учудване, че с времето нарасна не само функционалността на програмата, но и оплакванията на потребителите.

1 от 2

Този път Apple се вслуша в оплакванията и реши да раздели iTunes на три отделни приложения, които в средата на macOS Catalina се наричат просто Музика, Подкастове и Apple TV. Всяко от тях получава собствен дизайн и комплект функции, аналогичен на този в iOS.

iPad приложенията в Mac компютрите

Програмистите вече могат да преобразуват приложенията за iPad в програми за macOS Catalina без да преписват сорс кода. Това дава възможност на един и същ екип разработчици да създава и поддържа приложения за три платформи едновременно – iOS, iPad OS и macOS.

По този начин значително се намаляват разходите за създаването и поддръжката на приложения за платформите на Apple. Навярно по този начин Mac App Store ще се оживи, понеже там интересни програми не се появяват така често, като например в iOS.

Обновяване на програмите Photos, Notes, Reminders и на браузъра Safari

В macOS Catalina компанията Apple обновява редица базови програми. Така например, Photos получава обновен интерфейс с нов начин на показване на снимките, базиран на изкуствен интелект. Освен това, програмата в зависимост от датата показва важни за конкретния потребител моменти – така например, когато някой близък има рожден ден, ще се показват неговите снимки.

В Notes е въведен нов режим на на изобразяване във вид на галерия, нови опции за създаване на списъци, както и съвместни папки за групова работа.

Програмата Reminders е изцяло преработена и вече разпознава естествената писмена реч и може да я конвертира в цифрова. Освен това, към напомнянията вече могат да бъдат прикачени файлове.

В новата версия на Safari е повишена скоростта на работата, както и домашната страница с подсказки на Siri.

Разширяване екрана на iPad

Новата функция Sidecar в macOS Catalina дава възможност за включване на iPad към компютъра или лаптопа в ролята на външен дисплей, като по този начин десктопът или се разширява, или информацията се дублира.

С помощта на новата функция iPad с Apple Pencile може да се използва като графичен таблет, на който се създават някои междинни изображения, които веднага се прехвърлят в компютъра.

Време пред екрана (Screen Time)

Излязлото преди известно време приложение за iOS „Време пред екрана“ се появява и в Mac заедно с macOS Catalina.

Програмата натрупва информация за времето, което потребителят отделя за всяко приложение и извършва мониторинг на тяхното използване. Screen Time дава възможност за задаване на лимити за използване на всяка програма, както и уеб сайтове. Може и да се ограничава достъпа до тях.

Отказ от 32-битовите приложения

В macOS Catalina компанията Apple за първи път напълно се отказва от използването на 32-битови приложения и изцяло преминава към 64-битови.

Find My

Това е нова програма, която се появява заедно с macOS Catalina и обединява възможностите на приложенията Find My iPhone и Find My Friends. С нейна помощ може да се открие местоположението на Mac компютър, дори и ако той не е включен към интернет.

Интересна концепция, реализирана чрез изпращане на криптирани Bluetooth сигнали към намиращите се наблизо устройства на Apple. По този начин Mac се превръща в нещо като Bluetooth фар, а околните устройства временно се използват като предаватели, които изпращат в Глобалната мрежа данни за местоположението на компютъра. Apple увери всички, че при този процес не се обменя каквато и да било лична информация. И още, излъчват се съвсем кратки потоци от данни, които не оказват влияние на времето на автономна работа и почти не изразходват трафик.

Много добро гласово управление

Новият режим Voice Control дава възможност за цялостното управление на Mac с помощта на гласови команди. Тази функция дава възможност и на хората с увреждания пълноценно да използват техниката на Apple.

Безопасност

В новата операционна система macOS Catalina приложението Gatekeeper проверява всички приложения за наличието на проблеми с безопасността. Всички Mac компютри с чипа за безопасност Т2 вече поддържат блокиране на активацията, което ще ги направи по-непривлекателни за крадците.

Дата на излизане и съвместимост

Излизането на macOS Catalina е планирано за есента на тази година. Новата операционна система ще получат лаптопите MacBook излезли от 2015 година нататък, MacBook Air и MacBook Pro от 2012 година и по-нови, компютрите Mac mini от 2012 година и нагоре, Mac Pro от 2013 година и по-нови, както и моноблочните iMac излезли през 2012 година или по-съвременни, и iMac Pro от 2017 година или по-нови.