Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг възнамерява да инвестира $500 милиона, за да спре работата на всичките останали въглищни електроцентрали на територията на САЩ. Това трябва да стане до 2030 година. Според него това е напълно осъществимо, понеже от 2011 година до днес вече са затворени 289 въглищни централи.

Блумбърг предложи своя план преди един ден и каза:

„Промяната на климата е преди всичко политически проблем, а не научно затруднение или техническа главоблъсканица“.

Блумбърг сериозно се безпокои за промените в климата и е готов да направи всичко, за да махне от лицето на света абсолютно всички въглищни електроцентрали. Именно тези електрически централи изхвърлят най-много въглероден диоксид в атмосферата на Земята. Бившият кмет счита, че обещанията, давани от другите политици на тази тена, са абсолютно лицемерни.

Блумбърг заяви, че ще работи поотделно с правителствата на различните щати и комунални служби. Той активно се занимава и със спиране строителството на нови газови заводи. Блумбърг е на мнение, че докато бъдат построени, те ще са безнадеждно остарели, понеже възобновяемата електрическа енергия по това време ще бъде по-евтина.

Бившият кмет не очаква сегашното правителство на САЩ да направи нещо по въпроса. Доналд Тръмп е скептично настроен към теорията, че изхвърлянето на въглероден диоксид в атмосферата води до глобално затопляне. Ето защо Блумбърг върши всичко със свои сили и средства.