Интересна новина дойде тези дни от страниците на Bloomberg. Медията цитира доклад на компанията за анализ в областта на криптовалутите и цифровата революция Chainalysis, според който едва 1.3% от обменяните през тази година биткойна са участвали в транзакции от търговци. 98.7% от наличните биткойни си седят в криптоборсите. Това, както посочва медията, означава, че почти никой не използва биткойн, за да си купува стоки или услуги.

„Икономическата активност, свързваща се с биткойн все още е доминирана от тръжното търгуване. Това подсказва, че най-използваната употреба на биткойн днес остава спекулативната и всекидневното използване на биткойн за покупки е все още далеч от реалността“, коментира пред Bloomberg Ким Гроуър от Chainalysis.

Олга Кариф от Bloomberg коментира, че макар и да има вече и големи компании, които стимулират използването на биткойн за техните услуги, то притежателите на криптоменти предпочитат да държат своята ценност в запас, особено при положение, че цената ѝ може да се повиши с 50% в рамките на едва няколко седмици.

И явно нещата няма да се променят, ако прогнозите на експертите се потвърдят. „Биткойн е лидер днес и може да продължи да бъде такъв, заради най-големият верижен ефект и бранд, с които разполага, но не смятам, че биткойн сам по себе си ще бъде „пари“ някога. И няма нужда от това, за да се поздрави с успех. Много страхотни технологии са се оказали в крайна сметка стратегически важни без да реализират своята първоначална цел“, споделя своето мнение Джеф Дорман от Arca, финансова компания, специализирала се в предоставянето на анализ и услуги в областта на криптовалутите.