Инженерите, които контролираха полета на частния лунен модул Odyssey, очакват, че мисията на апарата ще приключи преждевременно поради неуспешно кацане на една страна.

Разработчикът, Intuitive Machines, все още не знае колко научни данни могат да бъдат загубени в резултат на предсрочното прекратяване на мисията. Очаква се устройството да се изключи 5 дни след кацането му на 23 февруари. НАСА очакваше устройството да работи на повърхността на Луната от 7 до 10 дни.

Прогнозата за принудително съкращаване на мисията се появи, след като екипът на Intuitive Machines анализира ситуацията, пише The Guardian. Инженерите откриха, че човешка грешка е довела до проблеми с лазерно насочваните далекомери, което в крайна сметка е довело до неправилно кацане на лунната повърхност.

Неуспехът на далекомерите е резултат от решението на компанията да се откаже от тестването на лазерната система преди изстрелване, за да спести време и пари за мисията Odyssey.

„Разбира се, бихме могли да тестваме системата, като я стартираме, но това ще отнеме много време и пари. Така че това беше риск, който компанията пое съзнателно“, казва Майк Хансен, ръководител на отдела за навигационни системи на компанията.

Intuitive Machines съобщи още, че лазерните далекомери, които трябваше да предават данни за височината и скоростта на устройството, са били изключени. Това се случи по вина на инженерите на компанията, които не премахнаха предпазителя от системата за превключване на лазера на 15 февруари. Както при огнестрелните оръжия, тази защита може да се изключи само ръчно.

Грешката беше открита само часове преди кацането на Луната, принуждавайки контролерите да импровизират, за да спасят кораба.

По-рано беше съобщено, че по време на кацане "Одисей" е закачил долната си част за неравната лунна повърхност и се е преобърнал настрани, очевидно опирайки се на скала.

Поради хоризонталното положение на устройството, количеството налична слънчева светлина, която достига до слънчевите му панели, значително е намаляло. Освен това две антени се оказаха насочени към земята, което затрудни комуникацията със спускаемия модул.

"Инженерите възнамеряват да събират данни, докато има достатъчно заряд в слънчевите панели на устройството. Въз основа на позицията на Земята и Луната предполагаме, че комуникацията с устройството ще работи до вторник сутринта включително", казват от компанията.

НАСА каза, че полезният му товар е проектиран да работи 7 дни на слънчева енергия. След това слънчевите лъчи вече няма да достигат мястото за кацане близо до южния полюс на Луната.

Това беше първото кацане на Луната от комерсиален космически кораб и също така първото кацане на Луната по програмата Артемида на НАСА, която има за цел да върне астронавтите на естествения спътник на Земята това десетилетие, преди Китай да приземи свой собствен пилотиран космически кораб там.

Превод: GlasNews