Изкуственият интелект все повече се настанява в живота ни и по всичко личи, че революцията му няма да спре.

"Изкуственият интелект може да бъде толкова опасен, колкото ние го направим - с всяка иновация и технология ги има тези рискове. Но предпочитам да се фокусирам върху ползите, които той носи в живота. Той вече е тук, въпреки че отскоро се заговори така нашумяло за изкуствен интелект. Той вече е в повечето смартфони, приложения, които използваме", каза експертът по изкуствен интелект Мартин Стаменов.

По думите му институциите реагират с уплах.

"Скоро имахме примера в Италия, където март месец в продължение на около 20 дни италианските власти блокираха достъпа до ChatGPT. Но отново беше пуснат свободно за потребителите. От друга гледна точка - регулация трябва и ще има. Тя трябва да бъде умерена. Тепърва предстои юни месец да бъде гласуван актът за изкуствен интелект в Брюксел", допълни Стаменов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че една от е ползите му е тази в образованието.

"Именно такъв чатбот модели стават добри персонализирани учители за децата, които така или иначе са на компютрите. Той събужда нуждата от дискусия, регулация и както за ползите, така и за вредите. Една от възможностите е обработката на данни в ежедневието ни. От друга гледна точка - опасностите, които се крият, тепърва предстои да ги видим", коментира още експертът по изкуствен интелект.

Стаменов смята, че ако не започне да се говори за ползите от изкуствения интелект, рискуваме темата да се превърне в токсична.

Попитан дали е възможно да живеем по-дълго заради технологията, той отговори: "Абсолютно е възможно."

"Той е добър в това да е креативен. Освен текстово, има фотографи, които печелят международни награди и призове, които са напълно генерирани от AI, те не могат да се видят с просто око", добави експертът.