Астрономите са получили изображения от космически кораби, които наблюдават Слънцето, което показва зашеметяващо изхвърляне на коронална маса под формата на "пеперуда", която разперва своите плазмени "крила". Според учените това плазмено изхвърляне не е било насочено към Земята и е отлетяло към Меркурий.

Учените вече знаят, че активността на Слънцето сега се увеличава и този процес ще продължи около година и половина, докато достигне своя връх през лятото на 2025 г. След това активността ще започне да намалява.

Следователно почти всеки ден космически кораби записват изригвания на Слънцето, които могат да бъдат придружени от изхвърляния на плазма, известни като изхвърляния на коронална маса, пише Live Science. Друго огромно изхвърляне на плазма беше записано в петък, 10 март. Космическите кораби на НАСА успяха да заснемат зашеметяващи изображения на това събитие, което се случи от обратната страна на Слънцето.

изхвърляне на коронална маса, слънце, изригване, слънчево изригванецял екран
Снимка: NASA

Изхвърлянето на коронарна маса изригва от слънчеви петна, които са специални области на Слънцето, където линиите на магнитното поле се свързват и прекъсват. Резултатът е мощен изблик на енергия или слънчево изригване, което понякога е придружено от изхвърляне на огромни плазмени потоци в космоса. Тези потоци се движат с милиони километри в час и могат да достигнат до Земята, което води до геомагнитни бури. Но този път плазменият поток беше насочен към Меркурий.

Според учените това изригване е било необичайно, тъй като е имало формата на "пеперуда", която разперва своите плазмени "крила". Повечето изхвърляния на коронална плазма приличат повече на пръстен, но защо този път беше различно, учените не знаят.

Според учените още в неделя, 12 март, изхвърляне на коронална маса е трябвало да достигне Меркурий, докато пробие слабото му магнитно поле. Изследователите предполагат, че известно време слънчевите частици ще кръжат около планетата, създавайки по този начин своеобразна "атмосфера".

живакСнимка: NASA

Въпреки че по-силното магнитно поле на Земята може да издържи на ударите на плазмените потоци от Слънцето, те все още могат да причинят появата на мощни геомагнитни бури на планетата. Много силни геомагнитни бури могат да нарушат магнитното поле на нашата планета толкова много, че дори сателити да паднат на Земята. Някои дори смятат, че подобно събитие може да доведе до изчезването на интернет. Но досега не е имало толкова мощни геомагнитни бури през последните десетилетия, но те могат да се появят в близко бъдеще.

Също в събота, 11 март, на Слънцето се случи друго изригване, но този път поток от така наречената тъмна плазма избяга от звездата. Това е записано и от устройства на НАСА.

слънце, слънчево изригване, изхвърляне на плазма
Снимка: NASA

Тъмната плазма не е специален вид слънчева плазма, тя е просто по-студена и не толкова ярка. И тази плазма е по-плътна от газа в околната атмосфера на Слънцето.

Учените забелязаха и изхвърляне на коронална маса, но все още не знам дали е било насочено към Земята. Ако този поток все пак отлети към нашата планета, тогава той може да провокира появата на геомагнитна буря още в понеделник, 13 март или вторник, 14 март.

Превод: GlasNews