В скорошна публикация космическата агенция НАСА ни напомни, че пътуването в космоса все още е много скъпо и в някои случаи наистина невъзможно. Тази публикация толкова разгневи потребителите на социалните мрежи, че се наложи агенцията да се извини за безспорния научен факт.

"Посещението на Юпитер в списъка ви с желания ли е? Нека си признаем: това няма да се случи", написа агенцията в публикация в социалната мрежа X (бивш Twitter).

В публикацията се казва, че всеки може да се присъедини към кампанията на агенцията „Съобщение в бутилка“, която позволява на ентусиастите да изпратят табела със собственото си име на борда на космическия кораб. Той ще пътува следващата година до ледената луна на Юпитер Европа.

Струва си да се отбележи, че кацането на хора на Юпитер би било самоубийствена мисия не само поради невероятната радиация, но и защото по същество няма къде да кацне на газовия гигант, пише Futurism. Разбира се, планетата има плътно ядро, но е невъзможно да се стигне до нея жива. Освен това подобен полет вероятно ще струва неизброими милиарди долари, като се има предвид, че мисията Juno без екипаж, която обиколи газовия гигант, струва 1,13 милиарда долара през 2016 г.

„НАСА наистина казва на децата да спрат да мечтаят и вместо това да гравират името си на някаква малка плочка. Има много по-добри начини да се изрази това“, пише стажантът от SpaceX Нейтън Комисариат.

Космическият фотограф Джон Краус, чиято работа също се фокусира върху SpaceX, отиде дори по-далеч. Той постави под въпрос твърдението, че никой няма да може да отиде на Юпитер скоро.

„Мисля, че днес този, който ще посети Юпитер, вече е роден“, написа Краус в социалната мрежа X.

Вярно, фотографът уточни, че все още говорим повече за прелитане покрай Юпитер, защото няма къде да се кацне на газовия гигант.

На свой ред космическата агенция публикува друга публикация, в която се извини.

"Момчета, прецакахме се. Искаме да сме ясни: ние винаги се стремим към звезди (и планети и луни) и искаме нашата работа да ви вдъхнови да направите същото. Никога не спирайте да мечтаете!", написа НАСА.

В резултат на това НАСА трябваше да каже на хората, че могат да направят невъзможното, защото един неоспорим научен факт нарани чувствата им.