Снощи НАСА неочаквано загуби контакт с космическия кораб Орион, изстрелян към Луната като част от мисията Артемис 1, съобщава НАСА.

Предаването на данни беше прекъснато между космическия кораб и контрола на мисията на НАСА в космическия център Джонсън за почти час. Отбелязва се, че комуникацията с Орион не е можело да бъде възстановена от 1:09 до 1:56 сутринта.

Повредата възникна, докато служители на НАСА работели с комуникационен канал между превозното средство и набор от антени на Deep Space Network. Те отговарят за комуникацията на кораба с наземния контрол.

Корабът "Орион" достигна Луната

В момента Orion продължава своето пътуване до Луната и обратно, което ще продължи 25,5 дни. Миналия понеделник космическият кораб направи успешно прелитане покрай Луната, по време на което НАСА планираше да загуби контакт с Орион за 34 минути, тъй като капсулата се озова на противоположната страна на сателита. Именно този полет стана най-близкият, но сега апаратът е на път към най-далечната си орбита. Очаква се апаратът да навлезе в тази орбита на 25 ноември.

Що се отнася до възникналия проблем, НАСА все още не може да назове точно причините за него. Сега експерти изучават данните от устройството, получени преди и след повредата.

Полетът на "Орион" към Луната надмина очакванията на НАСА

Отбелязва се, че проблемът е решен от Центъра за управление на мисията на Земята, тоест Орион не е отстранил проблема от своя страна. Данните, записани от Orion по време на спирането, ще бъдат внимателно проучени от специалисти.

Като цяло комуникацията с устройството се стабилизира и НАСА не очаква нови прекъсвания. През последните 8 дни полет екипът на мисията вече е отстранил повече от дузина проблеми, свързани с устройството, но нито един от тях не е критичен.

Според ръководителя на мисията Artemis 1 Майк Сарафин, екипът все още не е решил последния проблем.

В случай че останалата част от пътуването на Orion мине гладко, корабът ще се изправи пред най-голямото си изпитание досега. Става дума за навлизане на апарата в земната атмосфера.

Успехът на тази мисия трябва да проправи пътя за следващата, Artemis 2, която ще има астронавт на борда. НАСА очаква втората мисия да стартира в края на 2024 г.

Припомняме, наскоро НАСА показа снимки, направени от Орион по време на близкото му прелитане около Луната. Апаратът се намираше на разстояние 128 км от повърхността на сателита.

Превод: GlasNews