На планетата има милиони различни видове животни и някои от тях имат много извънземен вид - например изглеждат като странни желатинови петна, които живеят под водата. Учените предупредиха, че това лято такива същества ще запълнят целия свят: единственото място, където не могат да бъдат намерени, е Антарктида.

Тези същества едва ли приличат на нещо живо, но са протостоми. Става дума за бриозои от типа Bryozoa, които се срещат на всички континенти с изключение на Антарктида. Учените познават повече от 4000 вида бриозои, които живеят във вода, предимно морска, но някои видове могат да оцелеят и в прясна вода.

Сладководните бриозои обикновено изглеждат като масивни, желатинови петна, които прекарват по-голямата част от живота си прикрепени към скали или клони на дървета, пише IFLScience. Тези същества изглеждат като "извънземни буци" или "яйца", но всъщност са колония от хиляди клонинги.

Най-често тези колонии започват да се образуват през пролетта, достигат своя пик в края на лятото или есента и след това умират през зимата. Учените отбелязват, че колония от клонинги се формира чрез асексуално размножаване: индивидите, които извършват този процес на клониране, се наричат ​​зооиди и тяхната дължина обикновено не надвишава 0,8 милиметра.

Телата на зооидите са доста прости и имат само един отвор, който служи като уста и анус. Те също са изградени от масиви от органи, известни като полилипиди. Зооидите изглеждат така, сякаш имат глава, но нямат - те всъщност представляват U-образна структура с пипала, които помагат за филтрирането на храна от околната среда, като зоопланктон или водорасли.

Петната от бриозоа могат да бъдат доста непривлекателни, но филтрирането ги прави много полезни за околната среда. Изследователите отбелязват, че тези животни всъщност са важна част от екосистемата, тъй като помагат за пречистването на водата и осигуряват храна за миди, охлюви и малки риби.

Предишни изследвания също показаха, че бриозоите могат да подобрят бистротата на водата и техният зелен цвят се дължи на факта, че поглъщат огромни количества водорасли, които оцветяват телата им.