Преди почти година НАСА успя да промени орбитата на близък до Земята астероид за първи път в историята, за да провери дали хората могат да се защитят от потенциално въздействие върху планетата в бъдеще. Но се оказа, че този космически камък се държи странно.

Учител и негови ученици от училище в Калифорния, САЩ, наблюдаваха астероида Dimorph, който беше сблъскан с космическия кораб DART миналия септември, в училищната обсерватория. 

Наблюденията показаха, че космическата скала започва да се забавя, докато обикаля около астероида Didymus в продължение на почти година след удара, пише New Scientist. Според учителя по математика и природни науки Джонатан Суифт астероидът е започнал да лети по-бавно, отколкото преди пристигането на неочаквания гост от Земята.

Целта на апарата DART беше да промени траекторията на полета на астероида Dimorph. Няколко седмици след сблъсъка миналата есен НАСА каза, че корабът е успял да забави движението на астероида с близо половин час, от 11:55 сутринта до 11:23 сутринта. Учените постигнаха дори по-добри резултати, отколкото очакваха.

астероид ДиморфЦял екран
Астероидът Диморф Снимка: NASA

В крайна сметка дори минимална промяна във времето на въртене на Dimorph около Didyma, дори 73 секунди, вече може да се счита за успешно завършване на мисията като част от експеримент за изучаване на начини за защита на Земята от астероиди. Всъщност е огромен успех.

Превод: GlasNews