Сателитът ERS-2 с тегло над два тона ще падне на Земята тази нощ. Съобщава се, че устройството ще навлезе в атмосферата на нашата планета на 21 февруари 2024 г., като по-голямата част от него ще изгори в атмосферата.

Не се знае къде точно ще попаднат неизгорелите части.

Сателитът за наблюдение ERS-2 беше изстрелян на 21 април 1995 г. от Куру и остана в орбита около 30 години. По онова време това е най-модерната апаратура на европейските учени.

Големият мъртъв сателит на ESA ще се разбие на Земята много скоро: какво се знае

ERS-2 беше в слънчева синхронна орбита на височина от приблизително 800 км и събираше информация за полярните шапки на планетата, както и за океаните и земната повърхност, и наблюдаваше природни бедствия.

През 2011 г. е взето решение сателитът да бъде изваден от орбита. След като извърши серия от маневри и най-накрая изчерпа горивото, спътникът започна бавно да се спуска към Земята - това спускане беше планирано да отнеме 15 години.

Сателит

Учените от ESA наблюдаваха по-нататъшната траектория на ERS-2.

Според последните изчисления апаратът ще навлезе в земната атмосфера приблизително в 20:53 UTC или 22:53 българско време на 21 февруари.

Грешката във времето е около седем часа и половина.

Сателитна траектория

Също така е невъзможно да се каже точно къде ще падне устройството и каква част от него ще изгори в атмосферата. Някои парчета обаче все още ще могат да достигнат повърхността на планетата и най-вероятно ще паднат в океана.

Учените подчертават, че тези части са безвредни и нерадиоактивни.