Космическият телескоп Webb за първи път обърна поглед към известната космическа структура – ​​„Стълбовете на Сътворението“. Това са три величествени структури, които са направени от студен газ и прах и тук се раждат нови звезди. „Стълбовете на сътворението“ са част от мъглявината Орел и се намират в съзвездието Змии на разстояние 7 хиляди светлинни години от нас, пише Daily Mail.

За първи път тази космическа структура, която се състои от три "стълба" от молекулярен водород и прах, беше заснета през 1995 г. от космическия телескоп Хъбъл.

Стълбове на сътворениетоцял екран
Стълбовете на Сътворението са заснети за първи път от космическия телескоп Хъбъл през 1995 г. Снимка: NASA

След това през 2014 г. той направи нова снимка с по-висока резолюция.

Стълбове на сътворениетоцял екран 
Снимка: NASA

Но сега, за първи път, космическият телескоп Webb направи снимка на Стълбовете на Сътворението със своята инфрачервена камера NIRCam.

Стълбове на сътворениетоцял екран
 
Снимка: NASA

Според изявление на НАСА, това е най-детайлното изображение на този регион на космоса досега, което се различава значително от изображенията на Хъбъл. Новото изображение на "Стълбовете на сътворението" ще позволи на астрономите да определят по-точен брой нови звезди, както и количеството газ и прах в региона. Това се дължи на факта, че натрупванията на газ и прах вече са по-ясно видими, както и по-ясно видими региони с протозвезди, които все още са обвити в прах, от които скоро ще се появят истински звезди.

Стълбове на сътворението
 
Снимка: NASA

Новото изображение на Webb на региона, където се формират нови звезди, ще помогне да се разбере по-добре процесът на тяхното формиране, казват учените. С по-мощните си инструменти телескопът Webb предостави по-подробен изглед на тази част от мъглявината Орел. За разлика от изображенията на Хъбъл, новото изображение показва хиляди мигащи звезди.

Докато на снимките на Хъбъл колоните изглеждаха като солидна маса от газ и прах, през която прониква малко светлина от млади звезди, на снимката на Уеб могат да се видят звезди, които все още се формират.

На втория и третия стълб може да се открие червеникаво сияние, което се образува в резултат на сблъсъка на емисии на материя от млади звезди и междузвезден газ. Учените смятат, че много от младите звезди в този регион са само на няколкостотин хиляди години.

Смята се, че най-високият стълб е висок приблизително 4 светлинни години, докато останалите са високи от 1 до 3 светлинни години.

Стълбове на сътворениетоцял екран
Снимка: NASA

Всъщност мъглявината Орел или NGC 6611 е отворен звезден куп, който се състои от няколко удивителни области. И "Pillars of Creation" е един от тях.

Учените смятат, че вътре в тази структура младите звезди изхвърлят потоци материя със скорост от 720 хиляди км/ч. Тази космическа структура получи името си само защото в нея се образуват нови звезди.

Мъглявина Орелцял екран
Снимка: NASA
 
Превод: GlasNews