Когато последната спирка на влака на „Игра на Тронове“ дойде, болшинството от хората бяха категорични, че от HBO нямат какво да изкарат, което да се доближи до наложеното ниво. Дори след като това ниво падна значително с последния сезон на GoT.

Изведнъж обаче дойде…. „Чернобил“!

Разбира се, феновете на кратката поредица няма как да наброяват размерите на агитките на различните домове във Вестерос… Но историята за катастрофата от 1986 докосна хората и определено въодушеви критиците.

Още с премиерата си на 6 май даде заявка за нещо огромно. Разбира се, феноменът е ограничен от краткия период на излъчване. Кога обаче сме виждали такъв прилив на зрители от епизод на епизод? Кога сме чували толкова често думата „Чернобил“?

Броени часове преди финала, ще ви представим малко интересна информация около продукцията.

Сериалът има много силна връзка с Мадона и Ергенски запой!

Всички пет епизода от поредицата за ядрения инцидент са написани от Craig Mazin и режисирани от Johan Renck. Това не ви говори нищо?

Renck е режисирал видеото към песента “Hung up” на Мадона. На снимката отдолу пък ще видите филмите, в които Mazin е писал. Хората се шегуват, че на него му е писнало да бъде майтапен за смущаващата си работа и е решил да им покаже нещо смущаващо в истинския смисъл на думата.

Как стои въпросът с кастинга, външният вид на актьорите и историческата истина?

Актьорите са подбрани идеално според образите си. В социалните мрежи гъмжи от кадри, които ги сравняват с техните исторически първообрази. Като започнем от директорите на кастингите, преминем през дизайнерите на костюмите и стигнем до гримьорите – всички са свършили прекрасна работа.

По отношение на историческата действителност има много въпроси, хората са любопитни. Интересът към страниците с информация за Чернобил е скочил многократно. Журналистът и учител по математика, Слава Маламуд, е роден в Съветския съюз. Той прави изключително подробен коментар на шоуто, който може да прочетете ТУК.

Ще споделя само, че той показал филма на доведения си баща, който се оказал един от участниците в събитията и просто казал „Бях там, не искам да гледам повече!“. Това е достатъчно свидетелство, че мини-сериалът е достатъчно достоверен. Може да погледнете и какво писахме по въпроса преди няколко дни.

Кинематографът Philip Grossman често качва истински кадри от Чернобил на своя Instagram профил и показва колко добре те са пресъздадени от HBO.

За финал ето и няколко meme-та, защото никой Интернет тренд не се заминава без такива: