Лунният разузнавателен орбитър на НАСА, който изследва Луната, засне на пръв поглед мистериозен обект, летящ над лунната повърхност. Но всъщност този обект определено не се свързва с НЛО или с нещо мистериозно и тайнствено.

Снимките, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), показват тънка хоризонтална линия на обект, който прилича на дъската на Сребърния сърфист от Вселената на Marvel. Но този обект не е нещо от света на комиксите, филмите за супергерои или дори НЛО. Принадлежи на Южна Корея, пише New York Post.

ЛунаЦял екран
На това изображение Danuri е показан в бяла рамка. Големият кратер във формата на купа, който се вижда отгоре, е широк 12 километра Снимка: NASA

Космическият кораб на НАСА направи няколко снимки на орбиталния апарат Danuri. Двете орбитални сонди пътуваха в почти успоредни орбити, но се разминаха в противоположни посоки в началото на март. Но НАСА показа тези снимки едва сега.

ЛунаЦял екран
Снимката показва хоризонтална линия на обект, наподобяващ дъската на Сребърния сърфист. Снимка: NASA

Изображенията на Danuri, който обикаля около Луната от декември 2022 г., са изкривени поради изключително високите относителни скорости между него и LRO: приблизително 1500 км/ч. Резултатът е снимка, на която корейският космически кораб изглежда много необичайно и 10 пъти по-голям от него.

ЛунаЦял екран
Danuri, прелитащ над повърхността на Луната Снимка: NASA

За да направят уникални изображения, учените от НАСА трябваше да насочат LRO камерата в точното време и на точното място, което изискваше значителни усилия.

Danuri е първият космически кораб на Южна Корея, който обикаля около Луната, докато LRO е там от 15 години.