Смята се, че НЛО има по-мистериозен братовчед - НПО, или неидентифициран подводен обект. Има множество съобщения за появата на НПО от цял ​​свят, като по-голямата част от подобни съоръжения се твърди, че са концентрирани в определени части на планетата.

Ловецът на извънземни Найджъл Уотсън, който събира различни доклади за появата на неизвестни и вероятно извънземни обекти на Земята, казва, че поради факта, че нашата планета е покрита с толкова много вода, не е изненадващо, че НЛО често се наблюдават над или в близост до огромни водни басейни, открити пространства, пише Daily Mail. Според него тези НЛО, които могат да бъдат наречени НПО, често се наблюдават в Северно море и край бреговете на Калифорния и Пуерто Рико.

Бившият пилот на ВМС на САЩ Дейвид Фравор описа как колега пилот му разказал за среща с НПО. Той видял голяма кръгла „тъмна маса“, която не била подводница, но била във водата и се издигала от дълбините. Пилотът, който теглел отработени учебни боеприпаси от морето с хеликоптер на ВМС на САЩ, каза, че тренировъчното торпедо, което е изпратен да извади, е било изтеглено в морето от друг обект. Торпедото така и не изплува. Това се случило близо до Пуерто Рико.

В края на шейсетте години на миналия век във военноморската база на САЩ в залива Гуантанамо е забелязано интензивно движение на НЛО. Бивш морски пехотинец, който пожела да остане анонимен, каза, че НЛО летят над главите им на относително ниска височина почти всяка вечер.

океанЦял екран
Ловецът на извънземни Найджъл Уотсън казва, че не е изненадващо, че НЛО често се наблюдават над или в близост до огромни водни басейни, открити пространства Снимка: BBC

Повечето от тези обекти са между 15 и 30 метра широки и имат малки червени светещи точки по тялото си. Морският пехотинец твърди, че му е наредено да не обсъжда наблюдения на тези обекти.

Според Боб Макгуайър от Virginia Tech, САЩ, той е бил свидетел на неизвестен обект, плаващ под водата над подводницата USS Hampton със скорости, надвишаващи скоростта на звука. Макгуайър каза, че бордовият сонар на подводницата е открил НПО.

Макгуайър, който е бил на подводницата и е изпълнявал секретна работа, казва, че екипажът е решил да не разследва, за да може да се съсредоточи върху мисията си. Според доклада на учения срещата с бързата НПО е продължила само няколко секунди.