Вече разгледахме последствията, пред които Европа стои, ако реши да се включи във войната срещу китайския телекомуникационен бранш. Докладът на GSMA беше категоричен, че загубите ще са за десетки милиарди, забавянето ще е от 18 месеца и това ще повлияе на техническия прогрес на континента.

Компанията Nokia коментира някои от нещата, които са посочени в доклада, в опит да се възползва от случващото се. Подлагат се под въпрос някои от твърденията и притесненията на телекомите.

На първо място, що се отнася до Nokia, няма да има нужда от принудителна подмяна на настоящата инфраструктура преди въвеждането на ъпгрейдите към 5G мрежово оборудване.

В съобщение до Ройтерс обявяват, че разполагат с техническо решение, което позволява тяхното 5G оборудване да работи с 4G оборудване на друг производител.

Вече са успели да надминат Huawei като общ брой на 5G поръчки. Техният проект може да намали „разходите и сложността на промените при смяната на производител“.

Факт е, че интересът към финландските продукти расте. Естествено, той е подхранен от съмненията в сигурността на китайските алтернативи. По-рано този месец стана ясно, че Nokia има 42 подписани комерсиални сделки за 5G. Тези за Европа са 25 от тях.

Определено сегашната търговска война е в ущърб на едни компании, но е огромна възможност за други.

Експерти коментират, че ако европейските компании успеят да се справят, техните позиции ще се бетонират за дълги години напред.